Oprava hotelu Avion stále stojí, majitel žádá o dotaci

Vložil
ČTK
06.11.2010 00:50
Brno

Eva Jiřičná

Brno - Majitel funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna znovu požádal o dotaci z evropských fondů na opravu objektu v celkové hodnotě až 80 milionů korun. Pokud peníze dostane, s opravou národní kulturní památky, která začíná chátrat, by se mohlo začít příští rok. ČTK to řekl majitel Stanislav Berousek. Termíny rekonstrukce už se několikrát posouvaly, naposledy se mělo začínat letos na jaře. Berousek však při poslední žádosti o příspěvek z  EU se svou žádostí neuspěl.
    "Žádáme znovu o dotaci, výsledky by měly být v únoru. Myslím, že bychom to tentokrát mohli dostat," uvedl Berousek, který hotel z 20. let minulého století vlastní pět let. Šance podle něj vzrostly díky tomu, že vláda v únoru zařadila Avion do skupiny staveb s nejvyšší památkovou ochranou. Prohlášení památek za národní kulturní památku (NKP) znamená jejich přeřazení do vyšší kategorie, deklaruje se jejich mimořádný kulturní význam.
    Naposledy funkcionalistická památka od architekta Bohuslava Fuchse nedostala peníze z programu EU, který rozděluje finance pro jižní Moravu a Vysočinu. Také kvůli tomu, že prý je v centru Brna hodně hotelů a další už turisté nevyužijí. Podle odborníků však porovnávání Avionu s běžnými turistickými hotely v centru nebylo správné.
    Hotel z roku 1928 je navíc raritou, patří mezi nejužší hotely v Evropě. Je zavřený od poloviny letošního ledna, restaurace v přízemí nefunguje od února.
    Na plánech rekonstrukce spolupracuje majitel s architektkou Evou Jiřičnou. Zrekonstruovaná perla Brna by měla nabídnou návštěvníkům sedmatřicet pokojů, prosklenou terasu s výhledem na město i vinotéku v podzemí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články