Projekt pařížské filharmonie od Jeana Nouvela

Zdroj
AJN
Vložil
Petr Šmídek
03.06.2010 22:10
Jean Nouvel

Zatímco minulý týden se v Hamburku oficiálně slavilo dokončení hrubé stavby stále se opožďující hamburské Elbphilharmonie od H&deM, tak u projektu pařížské filharmonie se zatím daří plnit časový i finanční plán. Teprve před třemi lety zvítězil Jean Nouvel se svým návrhem v mezinárodní soutěži a zatím vše nasvědčuje tomu, že by se dokončení stavby mohlo stihnout do roku 2012.
Philharmonie de Paris připomínající pomačkaný notový papír bude stát na okraji Parc de la Villette v bezprostřední blízkosti Cité de la Musique a technickému muzeu Cite des Sciences. Na dvouhektarovém pozemku vznikne za 200 milionů Euro kromě hlavního sálu pro 2400 posluchačů také dalších 20000 m² ploch pro hudební zkušebny a výukové místnosti.
Hlavní sál pařížské filharmonie využívá stejný princip jako Scharounova berlínská filharmonie, kde publikum nesedí čelně před hudebníky, ale obklopuje je ze všech stran. Aby se podařilo přesně odzkoušet všechny akustické podmínky, vytvořili japonští inženýři z Nagata Acoustics dřevěný model v měřítku 1:10. Pro zvukové zkoušky musí být model dokonale utěsněný, vyplněný dusíkem a obsazeny loutkami diváků. Dřevěný model vytvořila truhlářská dílna Ackermann z Wiesbronnu, která má s podobnými stavbami dlouholeté zkušenosti a před několika lety vytvořila také akustický model koncertní síně v Hamburku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články