Mateřská škola Čtyřlístek od OFIS arhitekti

Zdroj
OFIS arhitekti
Vložil
Petr Šmídek
14.04.2010 09:00
Rok Oman
Špela Videčnik
OFIS arhitekti

Tvar domu představuje čtyřlístek, jehož každý lupen obsahuje jedno oddělení s odpovídajícím zázemím. Hlavní vstup vede do centrální části se společnými prostorami, které jsou umístěny a rozloženy do tří podlaží: přízemí s hlavním vstupem a venkovní hrací plochou/hřištěm pro další aktivity, provozní podlaží s administrativou/kancelářemi a podzemní úroveň s kuchyní, servisními a technickými oblastmi.
Díky tvaru mateřské školy vzniká uprostřed louky jasný a charakteristický orientační bod.  Každé křídlo má svůj vlastní zelený záliv, který funguje jako soukromé atrium pro každé dětské oddělení. To všechno obklopuje krajina navržená jako zelená hřiště a malé louky situované na východní a slunné jižní části pozemku, který nabízí dostatek slunečního světla po celý den. Každá hrací pokoj je s venkovním hřištěm spojený přes dřevěnou terasu. Zapuštěné zahrady ke hraní se sloučí mezi oddělení a vytváří v interiéru 'zelenou' atmosféru. Návrh zahrady s ostrovy travnatých kopců symbolickým způsobem vyjadřuje charakter místní venkovské krajiny.
Hrací místnosti jsou orientované směrem k jihu a mají venkovní přístřešky a prvky vnitřního zastínění. Všechny místnosti jsou přirozeně větrané; příčná orientace jednotlivých oddělení umožňuje dobré provětrávání. Místnosti jsou koncentrované, a proto jsou malé energetické ztráty stejně jako spotřeba materiálu během stavby i následná údržba. Vstupní předsíň je kombinovaná s šatnou, další hernou a víceúčelovou místností.
Materiály, konstrukce a vnější plášť jsou místní a přírodní. Nosná konstrukce stavby je jednoduchá a úsporná; železobetonová jádra s cihelnými a dřevěnými výplněmi. Konečné povrchové úpravy tvoří převážně  dřevo a malba na přírodním podkladu. Zvolený materiál a samotný návrh umožňuje příjemný pobyt. Upravená a dešťová voda v nádržích bude schopná recyklovat teplou vodu. Střecha umožňuje instalaci fotovoltaických článků.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
složité
Marie Kratochvílová
16.04.10 10:13
zobrazit všechny komentáře

Související články