Katarské národní muzeum od Jeana Nouvela

Zdroj
Ateliers Jean Nouvel
Vložil
Petr Šmídek
26.03.2010 11:55
Jean Nouvel

V úterý 23. března 2010 byly v newyorském muzeum MoMA poprvé veřejně představen projekt Národního muzea emirátu Katar. Muzeum navržené francouzským architektem Jeanem Nouvelem je součástí rozvojového programu usilujícího posunout Katar do centra kulturního a společenského dění nejen pro oblast Perského zálivu. Při návrhu nového muzea Nouvel čerpal z typologie Kārwānsarā, což je perský zděný přístřešek pro karavany, kde se mohli poutníci se svými zvířaty a zbožím v bezpečí přenocovat a opatřit si potraviny na další cesty.
„Člověk nechá poušť za zády a vrací se zpět, obohacuje se drahocennými obrazy, které zůstávají hluboko zaryty ve vzpomínkách. Národní muzeum v Kataru bude vypovídat o kultuře, která je poselstvím modernity, proměny a krásy rodící se v místech, kde se poušť stýká s mořem.“
Do jisté míry formální návrh pospojovaných kotoučů vychází z tvarů pouštní růže. Rozmístění kruhových prvků však není zcela nahodilé. Ze statických důvodů je část kotoučů postavena svisle a další část leží víceméně vodorovně. Kruhy o různých průměrech a stupni zakřivení jsou konstruovány jako paprsková kola potažená betonovými deskami se skleněnými vlákny. Mezery mezi kotouči vyplní skleněné fasády.
Součástí muzea bude 8000m² pro stálé sbírky, 2000m² pro krátkodobé výstavy, posluchárna s 220 místy, dvě kavárny, restaurace a obchod se suvenýry. Pro zaměstnance muzea bude k dispozici výzkumné centrum s laboratořemi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články