Agrofood-Park pro Expo 2015 od H&deM

Vložil
Petr Šmídek
24.03.2010 00:05
Pierre de Meuron
Jacques Herzog
Herzog & de Meuron

S vrcholícími přípravami na šanghajské Expo 2010 představila basilejská kancelář Herzog & de Meuron svůj urbanistický projekt pro následující Expo 2015, jehož pořádáním bylo před dvěma lety poctěno italské Miláno, kde se světová výstava konala naposledy v roce 1906. Koncept výstavního areálu, na němž se podílejí Jacques Herzog, Ricky Burdett, Stefano Boeri a William McDonough, byl představen v září minulého roku.
Heslo Expo 2015 bude znít „Nakrmení světa, energie pro život“ a bude zaměřeno na zásobování světa potravinami. Autoři urbanistického záměru nechtějí nic menšího než prosadit „revoluční koncept v pořádání světových výstav“. Zbavují se „zastaralého modelu“ výstavy, která „je založena na systému postaveném na architektonických monumentech“. Nové Expo si přeje „ponechat veškerou monumentalitu daleko za sebou“. Namísto obrovských staveb podobných Eiffelově věži má v Miláně vzniknout „nová krajina monumentální lehkosti a přirozené krásy“. Autoři nového Expo představují jako „planetární botanickou zahradu“ nabízenou Miláňanům a celému světu: „obrovský Agrofood-Park založený na pravoúhlém rastru obklopeném vodou a probodnutém výraznou krajinou architekturou.“
Za principem planetární zahrady leží osvědčený způsob zakládání římských měst s osami Cardo a Decumanus s forem na jejich průsečíku. Delší osa měří 1,4 kilometru, navazuje na původní Via Sempione. Širší rozměry ulice přebírá z Ramblas nebo Champs Elysées. Ve středu této osy rozprostře „planetární stůl“ místo k odpočinku, pozorování pavilonů a nabídne k ochutnání vzorky jídel z různých zemí. Druhá osa se svou geometrií odvolává na ornou zemi v okolí Milána. Tato část slouží k rozdělení pozemku na parcely pro pavilony jednotlivých zemí, které mají být všechny stejně velké, nezávisle na geopolitickém významu jednotlivých zemí. Tím by se měly země a vystavující organizace vyvarovat architektonickému soupeření.
Expo 2015 se uskutečně na severozápadě Milána v době od března do října 2015. Již za několik týdnu můžete navštívit Expo v Šanghaji a o dva roky později v jihokorejském Yeosu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články