Zisky Zaha Hadid se propadly o dvě třetiny

Zdroj
Building Design
Vložil
Kateřina Lopatová
22.02.2010 17:30
Zaha M. Hadid

Skutečný dopad recese na významné architekto- nické kanceláře, tzv. signature practices se začal odhalovat tento týden s informací o propadu zisků Zaha Hadid Architects o dvě třetiny.
Podle posledních účetních podkladů klesly finanční objemy, jichž kancelář nejslavnější světové ženy-architektky dosahuje, o 69 procent – tedy ze sumy těsně překračující 5 milionů liber v roce 2008 na pouhých 1,6 milionu v roce 2009 (vztahováno k březnu).
Dokreslením toho, jak obtížným obdobím Hadid prochází, je rozpětí firemních čísel – podíl firemního obratu, který tvoří zisk, poklesl z 19 procent v roce 2008 na pouhých 5 procent.
V prohlášení připisuje firma vinu za propad restrikcím bankovních úvěrů, jež podle ní dolehly na celé stavební odvětví.
Navzdory poklesům však plat nejmenovaného nejvýše placeného ředitele skočil o polovinu na 290 tisíc liber (ve Velké Británii je zvykem uvádět roční plat – pozn. redakce).
O 11 procent, tedy na 29 milionů liber se zvýšil také obrat – a to v souvislosti se získáním nových zakázek, jako je například vídeňská knihovna či vítězstvím v soutěži na nové ústředí správy přístavu v belgických Antwerpách.
V návaznosti na nové zakázky stoupl také počet zaměstaných architektů kanceláře o 19 procent na celkových 262.
Od loňského března získala Hadid několik prestižních úkolů, včetně projektu na výstavní areál Expo v Káhiře nebo další egyptskou zakázku nazvanou Cairo Stone Towers (káhirské kamenné věže), jež představuje pětihvězdičkový hotel s obsluhovanými apartmány.
Tiskový mluvčí studia Zaha Hadid Architects pro redakci Building Designu uvedl: „Čísla prokazují, že společnost roste a je tažena kupředu narůstajícím množstvím práce. Očekáváme, že během tohoto roku budeme moci referovat o dalčích zásadních úspěších.“
Nejmenovaný konkurent k tomu dodává, že jej nepřekvapuje, že Hadid nabírá nové lidi namísto, aby propouštěla. „Je to jediná firma, která zachytila trend.“
„Nenabíráte, pokud si nejste dostatečně jisti předpověďmi. Spousta lidí chce stavbu od Zaha Hadid jen kvůli ní a navíc jsou britští designéři ve světě vysoce ceněni právě díky lidem jako je Hadid a Foster.“
Na povrch vyplynula také čísla dokumentující pozici firmy Davida AdjayeAdjaye Associates. Dokládají, že ztráty vzrostly téměř desetinásobně na 526 tisíc liber.
Loni v únoru přizval Adjaye do své firmy experty na krizový management / insolvenci v naději, že kancelář zachrání před finančním krachem, na jehož hranici se v té době nacházela. Společně s věřiteli byla nastolena nová pravidla, podle nichž firma zaplatí během nastávajících pěti let po měsíčních splátkách celkem 132 tisíc liber.
Adjaye do podniku převedl také vlastních 500 tisíc liber, třebaže účetnictví ukazuje, že deficit akcionářů firmy dosahuje 440 tisíc.
Lane Bednash, partner insolvenční praxe Valentine & Co uvedl, že podle ročních uzávěrek krizového managementu „přišly veškeré platby včas. Ani s jednou se Adjaye Associates nezpozdili“.
David Rogers, Building Design
kráceno redakcí Archiwebu
0 komentářů
přidat komentář