Před 30 lety zemřel slovenský architekt Emil Belluš

Vložil
ČTK
13.12.2009 11:10
Brno

Emil Belluš

Bratislava/Praha - Ve věku 80 let skonal 14. prosince 1979 významný slovenský architekt, urbanista a přední představitel funkcionalismu Emil Belluš. Pocházel z Banské Bystrice, kde absolvoval základní vzdělání a klasické osmileté gymnázium, a poté vystudoval v Praze na ČVUT fakultu architektury a pozemního stavitelství.
    Je autorem celé řady pozoruhodných staveb, z nich bezesporu nejznámější je Kolonádový most v  Piešťanech, který spolu s Krematoriem v Bratislavě od architekta Ferdinanda Milučkého zařadila Mezinárodní unie architektů (UIA) mezi nejzajímavější stavby na světě.
    Třebaže jeho stavby jsou rozesety takřka po celém Slovensku, ty bezesporu nejznámější stojí v Bratislavě. Kromě Slovenské vysoké školy technické, na které více než tři desítky let působil jako pedagog, to je například Nová radnice na Primaciálním náměstí, bývalá Československá národní banka, veslařský klub v Petržalce nebo hotel Děvín. Jeho jméno nese prestižní cena, kterou od roku 1990 uděluje Spolek architektů Slovenska a Fond výtvarných umění slovenským architektům za významné celoživotní dílo.
0 komentářů
přidat komentář