Před rokem zemřel dánský architekt Jörn Utzon

Vložil
ČTK
29.11.2009 00:10
Dánsko

Kodaň

Jørn Utzon

Kodaň - V úctyhodném věku 90 let zemřel loni 29. listopadu v rodné Kodani nejznámější dánský architekt a urbanista Jörn Utzon. Jeho bezesporu nejslavnější a nejvíce ceněnou realizací je budova opery v  australském Sydney, která patří k nejproslulejším dílům světové moderní architektury.
    Tato majestátní a nákladná stavba tvořená soustavou betonových skořepinových konstrukcí nad oběma sály a jevišti se začala stavět na sklonku 50. let. Rostoucí náklady a nečekané problémy v průběhu výstavby pláště však způsobily, že Utzon po sedmi letech práce na místo šéfarchitekta rezignoval a ve zlém Austrálii opustil. Své největší životní dílo tam nechal nedokončené a zapřísahal se, že se k "protinožcům" již nikdy nevrátí. To porušil až téměř po 40 letech, kdy si v roce 2003 do Austrálie přijel pro prestižní Pritzkerovu cenu, považovanou ve světě architektů za vůbec nejvyšší poctu. Opera v Sydney byla bez jeho účasti otevřena v roce 1973.
    Utzon navrhl i řadu dalších velkých staveb, kromě jiného budovu parlamentu v Kuvajtu nebo íránské státní banky v Teheránu. Avšak operní budova se střechou z bílých betonových plachet, které jako by chtěly celý objekt každou chvíli vynést do výše, veškerý zbytek jeho tvorby zastínila. V rodném Dánsku vzniklo podle jeho projektů několik menších staveb - převážně rodinných a bytových domů nebo kostel v Bagsvaerdu a výstavní prostory nábytkářské firmy Paustian v Kodani.
0 komentářů
přidat komentář