PSJ a Martin Rajniš budou stavět v duchu „přirozené architektury“

Zdroj
PSJ, a.s.
Vložil
Tisková zpráva
07.07.2009 22:40
Martin Rajniš
Martin Rajniš Architektonická Kancelář e-MRAK

Divize developmentu společnosti PSJ, jedné z největších stavebních firem v ČR, se rozhodla pro spolupráci s architektonickým atelierem E-mrak s.r.o. Martina Rajniše. V budoucnu by tak mohl vzniknout ojedinělý projekt zelené obytné krajiny, naplňující charakteristiky přirozené architektury.


Trendem ve výstavbě rodinných domů začíná být stále znatelnější příklon k přírodě a přirozenosti. Projevuje se v častějším využívání tradičních přírodních materiálů jako dřevo, sklo, kámen, hlína a zejména citlivým zasazením obydlí do stávajícího prostředí. Nezřídka je též samotný design staveb inspirovaný tvary, které najdeme v přírodě. Právě tyto znaky shrnuje pojem přirozená architektura, který v ČR zavádí uznávaný architekt Martin Rajniš. Díky spolupráci společnosti PSJ a originálního atelieru  E-mrak. s.r.o. Martina Rajniše v budoucnu vznikne projekt zelené obytné krajiny, která bude alternativou dnešním satelitním městečkům. Spojí se tak zázemí silné stavební firmy a jedinečného architektonického umu.
„Uvědomujeme si, že se developerský trh v ČR stále vyvíjí. Lidem již nestačí pouze bydlení v satelitních městečkách tak, jak ho známe z minulých let. Přirozená architektura klade důraz na stavění v souladu s přírodou a lidskou přirozeností. Kromě toho je však třeba brát v úvahu i sociální aspekty bydlení,“ říká Zdeněk Archleb ze společnosti PSJ. Podle Archleba je pro lidi hledající bydlení více než dříve důležité prostředí, ve kterém budou bydlet a dostatek přátel ve svém okolí, spolu s možnostmi k budování a rozvíjení mezilidských vztahů. Dalším důležitým aspektem je dobrá dostupnost přírody. Oproti některým projektům v satelitních městečkách, které zeleň prezentují jako oplocený cíp travnaté plochy mezi zástavbou, chtějí mít lidé možnost skutečně v přírodě žít. Právě spolupráce PSJ s Rajnišem je zárukou, že jejich společné projekty budou originální a navržené v souladu s přírodou.
Přirozená architektura není ve světě žádnou novinkou. V podobném stylu si nechal navrhnout a postavit své obydlí i šéf společnosti Microsoft Bill Gates. „Domy, které se chystáme stavět my, se od toho Gatesova moc lišit nebudou,“ říká architekt Martin Rajniš pro server www.zijjinak.cz. „On svůj dům nechal postavit z hodně drahých technologií, my jsme daleko skromnější, nicméně filozofii máme stejnou. Nejsme excentrici, kteří by si vymysleli nějaký úlet. Takto se dá opravdu velmi seriózně stavět,“ dodává architekt Rajniš.


PSJ, a.s.
Společnost PSJ, a.s., se zabývá především pozemní stavební činností, realizací vybraných stavebních řemesel a technologií a také developmentem. Její prvořadou činnost představuje generální dodavatelství staveb, a to včetně komplexních dodávek na klíč od fáze projektu a studie stavby až po kolaudaci a předání funkčního díla. Podílela se například na výstavbě pražského administrativního areálu BB Centrum, komplexu Zlatý Anděl na Smíchově nebo Galerie Fénix & Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech, realizovala Obytný soubor Majdalenky v Brně nebo bytový soubor Villa Bianca v Praze. Byla generálním dodavatelem při rekonstrukci Obecního domu, Sovových mlýnů či jihlavské radnice. PSJ se věnuje i vlastním developerským projektům, které se zaměřují zejména na oblast výstavby komerčních budov a obytných celků. Kromě Česka působí PSJ od počátku své existence také na zahraničních trzích, jako jsou Saudská Arábie, USA, Ruská federace či Slovensko.

Martin Rajniš   
Martin Rajniš (16. květen 1944, Praha), je český architekt a urbanista, spoluzakladatel Komory architektů, společnosti Teratekton, České větroplavební společnosti a architektonické kanceláře  E-mrak. Mezi veřejností je známý hlavně jako spoluautor nové Poštovny na Sněžce (s Patrikem Hoffmanem – atelier H.R.A). Martin Rajniš vystudoval v letech 1962-69 Fakultu architektury ČVUT a dvouleté postgraduální studium na AVU (prof. Cubr). Po škole nastoupil do Liberecké "Školky architektury" architekta Miroslava Masáka a Karla Hubáčka při ateliéru SIAL, kde setrval do roku 1979. Roku 1986 založil DA studio a v letech 2003-05 pracuje ve společném ateliéru H.R.A. spolu s Patrikem Hoffmanem, později založil ateliér  E-mrak s.r.o. V letech 1990-97 působil jako profesor architektury na VŠUP v Praze a jako soudce soudu České komory architektury.
0 komentářů
přidat komentář