Ben van Berkel navrhl New Amsterdam Plein & Pavilion pro New York

Zdroj
The Battery Conservancy, New York
Vložil
Martin Rosa
29.01.2009 16:30
Ben van Berkel
UNStudio

V letošním roce uplyne 400 let od chvíle, kdy Henry Hudson dorazil do míst dnešního New Yorku a položil zde základy Nového Nizozemí. Starosta New Yorku oznámil, že si tuto událost Američáné a Nizozemci společně připomenou stavbou pavilonu na Peter Minuit Plaza v parku Battery. New Amsterdam Plein & Pavilion bude v místě, kterým každý den projde 70.000 osob, vytvářet "neobvyklý venkovní obývací pokoj" - místo pro schůzky, odpočinek, jídlo a další aktivity. Autorem návrhu pavilonu je renomovaný nizozemský architekt Ben van Berkel z amsterdamského UNStudia.

Plein & Pavilion bude umístěn na 460 m² pozemku v centru Beter Minuit Plaza, místě na špičce Manhattanu, kde v roce 1626 vznikla kolonie Nový Amsterdam. Dle slov Bena van Berkela je to "ideální místo pro trvalou připomínku nizozemské historie na území New Yorku. Zároveň je to moderní transportní uzel zasazen v neustále se měnící scenérii dolního Manhattanu. Minulost se zde potkává s budoucností."
Vztah minulosti a budoucnosti je zdůrazněn i v návrhu architektů z New York City Department of Parks & Recreation Manhattan Capital Projects, podle kterého bude prostor vydlážděn (vznikne tak dlážděný veřejný prostor - nizozemsky "plein") a v kamenné dlažbe budou vyryty citáty z knihy Ostrov uprostřed světa od Russela Shorto a kamenná mapa Nového Amsterdamu. V celém prostoru se budou nacházet lavičky a stoly navržené UNStudiem a v jeho centru vznikne  organický pavilon - drobná stavba, nicméně nepřehlédnutelná dominanta, evokující rokvetlý květ. Fasáda pavilonu bude vybavena LED osvětlením, díky kterému bude pavilon v noci měnit svou barvu.
Projekt vznikne díky grantu nizozemské vlády a na jeho realizaci se bude podílet newyorské studio Handel Architects LPP. Zahradní úprava prostoru bude provedena dle návrhu dalšího nizozemského architekta Pieta Oudolfa, který je autorem úprav celého parku Battery.
0 komentářů
přidat komentář

Související články