Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Ondřej Dušek, 2. ročník

Zdroj
autorská zpráva
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:10
Ondřej Dušek

KONCEPT
A/ Klementinum jako škola
Typologie budovy vybízí k adaptaci na školu (součást univerzity). Na kříž monumentálních chodeb je napojeno množství místností. Ty s jedním klenebním polem - s jedním modulem - mohou sloužit jako kabinety nebo nejmenší seminární místnosti. Prostory přes dva moduly jako učebny. Atypické prostory - refektář, knihovní sál a zrcadlová kaple - jako přednáškový sál, školní knihovna a aula.
Závažným problémem může být nedostatek světla. Proto navrhuji některé nové fasády.- do Platnéřské ulice a do dvorů. Vzhled fasád je dán podélným řezem stávajícími konstrukcemi vedeným před čely kleneb.

B/ Klementinum jako škola s fakultní knihovnou
Pro typologii knihoven jsou charakteristické sálové prostory s volným výběrem a čtenářskými místy. V rozložitém komplexu Klementina jsem nenašel prostor, který by mohl být takovým ústředním bodem knihovny.
Co se týče možných zásahů, přízemí a první patro tvoří původní barokní prostory. Je třeba je pouze vyčistit od pozdějších vestaveb znejasňujících velkorysou disposici.
Více možností skýtá 2. patro a podkroví. 2. patro bylo ve 20. letech zastropeno železobetonovými stropy na sloupech. Krovy jsou rovněž železobetonové.
Spojením 2. patra a podkroví v křídlech kolem hlavního schodiště mohou vzniknout sálové prostory pro novou fakultní knihovnu.
Jako vstupní halu bych využil přístavbu hlavního katalogu z 20. let. Spodní dvě podlaží mohou sloužit jako učebny a doprovodné provozy knihovny.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hala?
Vích
26.08.08 10:56
zobrazit všechny komentáře