Erick van Egeraat zvítězil v soutěži na muzeum v Assenu

Zdroj
Jana Moravcová, EEA Prague
Vložil
Tisková zpráva
16.11.2007 23:15
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat associated architects EEA

Rotterdam – Erick van Egeraat zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži se svým návrhem na přestavbu vchodu a přístavbu k existující budově muzea Drents v nizozemském Assenu. Nové křídlo budovy muzea, jehož výstavba bude dokončena v roce 2011, nabídne přibližně 2 000 metrů čtverečních výstavní plochy. Vítězný návrh Ericka van Egeraata uspěl v konkurenci řešení dalších čtyř ateliérů, konkrétně studiem ONL [Oosterhuis_Lénárd], dále švýcarskými architekty Holzer Kobler en Drexler Guinand Jauslin, německým studiem Jürgena Mayera H. a newyorskými Winka Dubbeldam/Archi-tectonics. 
V pojetí vítězného návrhu je nejdůležitější soudržná integrace budovy muzea do struktury města. Vyváženost dialogu mezi budovou samotnou, okolním terénem a vodní plochou vytváří novou identitu budovy, obohacenou o moderní přístavbu. Projekt nového muzea posiluje dramatický charakter, i kulturně  historickou podstatu srdce Assenu.  
Těžištěm návrhu Ericka van Egeraata je zelení pokrytá střecha nového křídla budovy, tvořená z pravidelně rozložených zlomů, která spojuje existující zahrady a zelené plochy města Assen a vytváří tak veřejně přístupný park. Otvory ve střeše dovolují pronikat světlu do výstavních prostor, umístěných v podzemí. Moderní křídlo budovy spojuje nový vchod do muzea s již existujícími částmi komplexu a okolní městskou krajinou.    
Historický přístřešek na kočár v novém návrhu poslouží jako hlavní vchod do muzejní budovy. Současná budova muzea se zvedne o celý jeden metr nad úroveň okolního terénu, a usadí se na skleněném podstavci, který elegantním způsobem podtrhuje novou funkci stavby. Historická fasáda je ponechána v původním stavu a pomáhá tak zachovat městský vzhled celého komplexu. Za denního světla skleněné podstavce propouští do budovy přirozené světlo. V noci naopak proniká světlo z interiéru navenek a přetavuje historický přístřešek do výrazné, světelné, nové ikony Assenu a jeho obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články