Ida Čapounová – Dům na křižovatce / Urbánní plomba

ART SEMESTR 07 – PROJEKTY Z UMPRUMKY

Vložil
Kateřina Lopatová
25.06.2007 00:35
Ida Chuchlíková

Slovo úvodem
A1: Vít Svoboda - Galerie současného umění + Pavilon hrochů a antilop
A2: Jakub Klaška - Urban Image
A3: Ida Čapounová - Dům na křižovatce / Urbánní plomba
DIaN: Jan Plecháč - Obchodní dům s nábytkem


3. ročník, semestrální a klauzurní páce
ateliér: Architektura III.
vedoucí ateliéru: Prof. akad. arch. Petr Keil; odborný asistent: MgA. Patrik Zamazal
(Vzhledem k nepružnému systému výměny studentů na českých školách architektury jsme zvolili trochu netradiční cestu stáže naší studentky na ČVUT Praha. Úlohu zadali pánové ing. akad. arch. Petr Hájek a Ing. akad. arch. Jan Šépka na ČVUT Praha, kam Ida v průběhu semestru na konzultace docházela.)

zadání: Úkolem semestrální ateliérové práce je řešení nového objektu v prostoru dopravní křižovatky mezi Strahovským tunelem a tunelem Mrázovka v Praze 5. Cílem je navrhnout objekt obsahující požární stanici, policejní stanici a ambulanci tak, aby nově využil a zhodnotil prostor křižovatky. Rovněž předpokládáme nové definování a vymezení tohoto území ve vztahu k okolnímu městu.

Podrobnosti zadání:

Požární stanice 2670 m² (minimální plocha)
odstavná místa pro 6 aut - 336 m²
auta příslušenství - 462 m²
zaměstnanci - prostory - 686 m²
parkování zaměstnanci - 30 600 m²
venkovní provozní prostory - 586 m²
celkem 2670 m²

Policejní stanice 2600 m² (minimální plocha)
Policejní vozy /motorky, minibusy, hlídky/ 10 míst - 150 m²
auta příslušenství - 850 m²
zaměstnanci - prostory - 1000 m²
parkování zaměstnanci - 30 600 m²
celkem 2600 m²

Záchranná stanice - ambulance 944 m² (minimální plocha)
odstavná místa pro 4 sanitky - 144 m²
auta příslušenství - 42 m²
zaměstnanci - prostory - 294 m²
parkování zaměstnanci - 16 320 m²
venkovní provozní prostory - 144 m²
celkem 944 m²

koncept / autorská zpráva:
Místo - Prostor spletence víceúrovňové křižovatky na hraně starého a nového Smíchova je hluchým místem v urbánní struktuře a bariérou v topografickém vztahu dvou kopců. Rychlý dopravní tok znemožňuje chodcům prostorem plynule proplouvat, natož v něm pobývat.

Zvolené urbanisticko-architektonické řešení vytvořilo prostor pro přidání funkcí rodinného bydlení a komerčních aktivit, jako tvůrců pozitivní městské rozmanitosti a ekonomické rovnováhy celého života stavby.

Cíl - Vytvořit propojení mezi parky na kopcích a dotvořit tak kontinuální pěší a cyklistickou cestu zeleným pásem, táhnoucí se od letenských sadů.
Nalézt vhodný princip překročení estakády a vrátit tak značnou plochu země zpět do města a některé ze sousedních domů zpět do městské hry.

Řešení - Řešením komplikované situace je maximální vyplnění mezery, urbánní plomba, funkční mega-struktura. Rychlý automobilový tok je izolovaný a protéká hmotou v tunelech. Pěší, jakoby se do ní spíše vpíjeli a zanechávali za sebou průřezy s rámovanými průhledy do města i do mraků. Dominantní postavení automobilu v tomto místě je tak potlačeno hustou sítí pěších a cyklistických cest.
Hmota této urbánní plomby je složena ze dvou vrstev. První vrstva, s vazbou na ulici Plzeňská, plní úlohu logistického napojení a obsahuje zadaný stavební program a parkoviště. Druhá vrstva obsahuje bydlení, služby a další komerční aktivity. V daném kontextu funguje jako zcela autonomní suburbánní entita, která svým drobným měřítkem nabízí novou hodnotu bydlení v centru města.
Struktura je dána racionální sítí cest, v níž opakující se paralelně běžící cesty slouží jako vedlejší, polosoukromé cesty k bytům a široké spojnice důležitých a dosud oddělených bodů tvoří hlavní cesty s obchody a restauracemi.

Projekt vznikal v ateliéru pana prof. Petra Keila pod vedením arch. Petra Hájka a arch. Jana Šépky. Děkuju všem za tuto možnost spolupráce.

hodnocení Petra Keila: Ida se především inspirovala větou ze zadání "Rovněž předpokládáme nové definování a vymezení tohoto území ve vztahu k okolnímu městu", takže se vlastní zadání stalo pouze nepatrným detailem jejího řešení.
Rozhodla se toto trochu chaotické místo překrýt několika vrstvami naplněnými službami, parkovišti a v horní vrstvě bydlením, obchody a restauracemi. Pěší komunikace horní vrstvy propojují parkové prostory nad oběma portály tunelů. Vytváří zde sympatický interiér ulic, uliček a prostorů souvisejících s jednotlivými byty.
Právě tuto část jsme zadali k dopracování v klauzurním úkolu, který byl námi a kolegy při komisionelním hodnocení oceněn známkami nejvyššími (od 1/10 až do 1/12).
Jedinou výtkou je absence pohledů z horizontu od Anděla, ulice Plzeňské a Duškové.
0 komentářů
přidat komentář

Související články