Před 130 lety se narodil švýcarský architekt Le Corbusier

La Chaux-de-Fonds - Švýcarský architekt Le Corbusier, který se narodil 6. října 1887 jako Charles Édouard Jeanneret-Gris, byl hlavním představitelem dvou významných stylů 20. století, purismu a brutalismu. Jeho strohé železobetonové stavby i vizionářské představy sídlištních velkoměst mu kromě slávy a obdivu přinesly i nepochopení a odsouzení. Muž, který tvrdil, že "dům je stroj na bydlení", měl také živé kontakty s českou avantgardou.


Celý život byl okouzlen přesností a funkčností nejrůznějších strojů, aut či lodí. Jeho fascinace měla kořeny i v původní Le Corbusierově profesi, vyučil se hodinářským rytcem. Toto řemeslo mělo tradici nejen v rodném kraji (narodil se ve švýcarském La Chaux-de-Fonds), ale i v rodině. Sám se mu však nemohl dál věnovat. Od dětství měl velmi slabý zrak a po třicítce zůstal dokonce na jedno oko slepý. Tento handicap Le Corbusierovi sice způsoboval problémy, ale v aktivní práci mu zabránit nemohl.

Zrealizoval celkem 75 staveb na několika kontinentech (první vilu už v 19 letech), navrhl desítky urbanistických studií, napsal přes 40 knih, vydával několik časopisů, vytvořil stovky kreseb a maleb a pozoruhodně zapůsobil i jako designér nábytku. Proslavené je například jeho elegantní pohovka LC4. Zemřel na infarkt v moři 27. srpna 1965, má řadu následovníků. Pohřben je vedle své ženy ve francouzském Roquebrune, v zemi, která se mu stala druhým domovem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články