Český rozhlas začal opravovat budovu studia v Brně

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
18.09.2017 18:40
Brno

Ernst Wiesner

foto: www.bam.brno.cz

Brno - Český rozhlas začal opravovat památkově chráněnou budovu z roku 1925 v Beethovenově ulici, v níž sídlí brněnské studio. V první fázi, která má skončit do poloviny příštího roku, opraví za 36 milionů korun suterén, kde je veškeré technické zázemí, a přízemí, v němž jsou největší studia. V Brně tak bude možné dělat pořady i s menším množstvím diváků a nahrávat vystoupení menších souborů zhruba o 15 členech, řekl ČTK vedoucí Provozu rozhlasového studia Martin Kozlovský.


Budovu navrhl významný meziválečný architekt Ernst Wiesner a původně sloužila bance. Rozhlas se v ní usídlil v roce 1949 a bankovní halu, kde seděli úředníci za přepážkou, si přizpůsobil pro největší nahrávací studio. "V přízemí jsou dvě největší studia, která se naposledy rekonstruovala v 70. a 80. letech. Technologie a požadavky na akustiku už nevyhovovaly, proto je očistíme až na skelet a všechno bude nové," řekl Kozlovský.

Předpokládá, že Brno jako největší regionální studio výrazně posílí hudební tvorbu, kterou zásobuje stanice Českého rozhlasu. "Bez problémů mohou nahrávat folklorní soubory s deseti lidmi, vejde se i soubor s 15 lidmi," uvedl Kozlovský.

Zásadní pro budoucí fungování budovy je rekonstrukce suterénu, kde jsou veškeré rozvody většinou původní. "Při průzkumu jsme zjistili, že některé věci je třeba řešit bezodkladně. Je potřeba udělat nové rozvody vody, topení, udělat nové zázemí vzduchotechniky a také rekonstruovat odpady a rozvody elektřiny. Bude to příprava pro budoucí rekonstrukci vyšších pater," řekl Kozlovský. Aktuálně se zpracovává dokumentace pro další rekonstrukci. "Cílem je opravit celou budovu, ale záleží to na rozhodnutí vedení a penězích. S památkáři mluvíme od začátku a je naší snahou vrátit budově původní vzhled a zbavit ji nánosů pozdějších let," řekl Kozlovský.
0 komentářů
přidat komentář

Související články