Písek bude mít lávku přes Otavu od Josefa Pleskota

Vložil
ČTK
03.03.2017 12:45
Písek

Josef Pleskot

Písek - Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Otavu, kterou navrhl architekt Josef Pleskot, vznikne do poloviny příštího roku v Písku. Bude u Václavského jezu a propojí dvě městské části Hradiště a sv. Václava. V každé z nich žije několik tisíc lidí. Stavba lávky, jež se stane součástí nové cyklostezky, začne ve třetím čtvrtletí roku, náklady budou 29 milionů korun. ČTK to dnes řekl místostarosta města Josef Knot (TOP 09).


Pleskotův návrh lávky pro pěší a cyklisty přes Otavu pochází z roku 2014. Lehká ocelová konstrukce vznikne v místě, kde býval brod a kde se již ve 30. letech minulého století plánoval most. Propojí sídliště Hradiště, kde žije asi 5000 obyvatel, s jednou z nejstarších částí města, lokalitou u sv. Václava. Pleskotovi, píseckému rodákovi, připadá místo, kde lávka bude, urbanisticky velice komfortní.

"Myslím si, že lávka bude používaná, je z ní řada krásných výhledů, protože je tam Hradiště, něco dávnověkého, osídlení Václavského předměstí taky něco velmi starého, je tam vidět kostel na Svatováclavském předměstí, který tvoří velice významnou architektonickou dominantu, a z lávky je vidět také panorama města i s děkanským kostelem. Jsou nádherné vhledy směrem po proudu i proti proudu. To místo je z mnoha hledisek prověřené, správné, a proto jsem se tak hodně a s radostí angažoval,"
řekl dnes ČTK Pleskot.

Lávka bude dlouhá téměř 150 metrů a široká přes tři metry, aby si podle architekta nepřekáželi cyklisté a maminky s kočárky, a zároveň, aby umožnila vyhlídkové průhledy. "Plánoval jsem ji hlavně jako zážitkovou lávku, aby přecházení nebylo jenom spojení dvou břehů z místa A do místa B, ale aby cesta přes řeku byla příjemná, zábavná a v každém okamžiku radostná," řekl Pleskot.

Místostarosta ho považuje za jednoho z nejvýznamnějších architektů, nejen českých. "A tím, že je píseckým rodákem, bude městu slušet, když tu po sobě zanechá stopu," řekl Knot.

Lávka bude součástí cyklostezky, díky níž se propojí Hradiště s průmyslovou zónou. Cyklostezka povede centrem města, okolo nového bazénu, který Písek postaví pod lesnickou školou za 250 milionů korun, a přes Otavu. "Smyslem cyklostezky je, aby se obyvatelé z Hradiště, cyklisté i pěší, dostali bezpečně do zaměstnání v průmyslové zóně, do škol, úřadů nebo za kulturou a sportem,“ řekl Knot. Stavbu cyklostezky schválili ve čtvrtek zastupitelé. Náklady na první ze tří etap činí 40 milionů korun. Město chce získat až 30 milionů z Integrovaného operačního programu, pokud neuspěje, požádá o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články