Zlínská univerzita zahájila stavbu Vzdělávacího komplexu

Vložil
ČTK
16.12.2015 18:10
Zlín

Eva Jiřičná

Zlín - Zlínská Univerzita Tomáše Bati dnes zahájila stavbu Vzdělávacího komplexu. Objekt bude stát v centru krajského města v těsném sousedství kongresového a univerzitního centra, jehož autorkou je architektka Eva Jiřičná. Zlínská rodačka navrhla také stavbu Vzdělávacího komplexu, který bude sloužit fakultě humanitních studií. Stavba potrvá necelé dva roky a bude stát 415 milionů korun, řekl dnes při poklepání základního kamene kvestor Alexander Černý.

"Posluchárny, seminární místnosti a pracovny až pro 4000 studentů a 150 pedagogů budou sloužit převážně k výuce humanitních studií, ale nejen jim," uvedl rektor Petr Sáha. Komplex budou tvořit dvě budovy o šesti nadzemních podlažích, spojené budou středovou částí s velkým přednáškovým sálem. Dvě podzemní podlaží budou vyhrazena k parkování a technickému zařízení budovy. "Objekt svou orientací a architektonickým řešením respektuje urbanistický systém v dané lokalitě a plynuje navazuje na stávající zástavbu na jižní straně," uvedl rektor.

Uprostřed budov bude atrium. "Je to takový centrální prostor, který má denní osvětlení a kde probíhá denní cirkulace. Všechny místnosti po celé budově jsou dobře osvětlené. Snažili jsme se být, pokud se týká energie, tak úsporní, jak jsme jen mohli. Hlavně budova musí být veselá. Život mladých lidí, když není veselý v době, kdy studují, tak už není naděje, že se to někdy v životě zlepší. Když člověk nevydrží jít životem s humorem a optimismem, tak to daleko nedotáhne," řekla dnes novinářům Jiřičná, podle které i objekt Vzdělávacího komplexu nese nějaké prvky typické pro její tvorbu, je však jiný než kongresové a univerzitní centrum. Jiřičná trvale žije v Londýně, dnes byla ve Zlíně po několika letech, kvůli stavbě však bude dojíždět každých 14 dnů.

Objekt bude využívat fakulta humanitních studií, která je nyní rozmístěna ve více budovách. "Jsem moc ráda. Očekáváme, že budeme všichni spolu a budeme moci více kooperovat a propojovat naše obory," řekla ČTK děkanka fakulty Anežka Lengálová, podle které se v novém objektu zlepší podmínky také pro hendikepované studenty. Fakulta má nyní 2000 studentů, velký zájem je například o obory sociální pedagogika, učitelství pro mateřské školy, filologii i obor všeobecná sestra.

Stavbu z 80 procent pokryje dotace ze státního rozpočtu, zbytek uhradí univerzita. Vzdělávací komplex měl stát již dříve, zahájení stavby se však oddalovalo kvůli výběrovým řízením na dodavatele stavby.


0 komentářů
přidat komentář

Související články