Centrum Reinholda Messnera v italských Alpách od Zahy Hadid

Vložil
Petr Šmídek
27.07.2015 20:00
Zaha M. Hadid

V pátek 24. července 2015 se na vrcholu jihotyrolské hory Kronplatz v nadmořské výšce 2275 metrů slavnostně otevřelo horolezecké muzeum Reinholda Messnera, které navrhla londýnská kancelář Zahy Hadid. Objekt zabořený do vrcholku hory se nachází v lyžařském středisku Plan de Corones poblíž alpské vesničky Bruneck v italských Dolomitech.
     MMM (Messner Mountain Museum) je již šestým muzeem (Firmian, Juval, Dolomites, Ortles, Ripa, Corones), které se věnuje příběhu Reinholda Messnera. V každém muzeu se sbírky zaměřují na určitou oblast a případě Plan de Corones je to tradiční alpinismus zastoupený historickými předměty z Messnerových sbírek. Přestože je velká část nově otevřeného muzeum ukrytá pod zemí, bezpečně vzbuzuje největší zájem díky svému nezvyklému tvaru i umístění. Návrh Zahy Hadid připomíná rampouch prorážející horu. Ve skutečnosti se jedná o stavebnici složenou ze tři sta šedesáti prefabrikovaných železobetonových dílů dopravených na vrcholek hory pomocí vrtulníku. Návštěvníci tak mohou z venku spatřit pouze vstup a trojici vyhlídkových plošin orientovaných na protější pohoří Geislergruppe (Gruppo delle Odle).
     Na rozdíl od předchozích muzeí nešly finance na stavbu z Messnerovy kapsy, ale částkou tři miliony euro přispěla společnost provozující lanovou dráhu na Kronplaz, která si tímto v létě slibuje větší počet turistů, kteří budou ochotní zaplatit za vstup sedm euro.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články