Sídlo nadace Pathé v Paříži od Renzo Piana

Vložil
Petr Šmídek
29.09.2014 12:00
Renzo Piano

Italský architekt Renzo Piano má kromě své janovské kanceláře s výhledem na Středozemní moře dlouhá léta také druhý ateliér v umělecké čtvrti Le Marais za svou nejslavnější realizací Centre Pompidou, která v 70. letech pomohla nastartovat kariéru tehdy neznáme dvojice Piano + Rogers.
Aktuální Pianova vestavba sídla Nadace Jérôme Seydoux Pathé do historického vnitrobloku zapadá do prostředí daleko lépe než pestrobarevné hi-tech centrum Georges Pompidou. Šedivým zbarvením zapadá do střešní krajiny městských bloků vymezených v polovině 19. století Eugènem Haussmannem. Organickým ztvárněním však spíše než stavbu připomíná ohromného červa (autoři raději přirovnávají k „vejcovité formě“), který se vynořil s městského vnitrobloku.
Iniciátorem projektu je Jérôme Seydoux (*21.9.1934, Paříž), 39. nejbohatší Francouz, potomek bankovnické rodiny Schlumberger a také viceprezident filmové společnosti Pathé provozující po celké Francii 72 kinosálů. Nové sídlo Nadace Pathé má poskytnout honosné přístřeší pro správu a dělení se o filmové dědictví. Pianův organický návrh spojuje dva domy ve 13. pařížském okrsku. 26 metrů vysoká stavba se snaží vést s okolními budovami „otevřený a fyzický dialog“.
Kromě toho se parter historického průčelí domu směrem do Avenue des Gobelins více zpřístupnil veřejnosti, aby se návštěvníci mohli lépe dostat k „housence“ ve vnitrobloku. V suterénu nového objektu se nachází komorní promítací sál. V horních patrech jsou pak archivy nadace, sály ke krátkodobým výstavám, kanceláře a impozantní jednací místnost. Přes stísněné podmínky našli architekti dostatek místa k vytvoření malé zahrady ve vnitrobloku. Obklad z hliníkových panelů je v některých částech perforovaný, což umožňuje osvětlení místností bez potřeby umísťovat do fasády dodatečná okna, která by narušovala celistvý vzhled. Naopak v noci se tento šedivý objekt dokáže příjemně rozzářit.

Více informací >
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Otevřený a fyzický dialog
robert
29.09.14 03:49
...monolog...
Zdeněk Skála
30.09.14 11:59
Sacrebleu, zkrátka
robert
02.10.14 09:43
...vlastnictví všech...
Zdeněk Skála
07.10.14 04:44
zobrazit všechny komentáře

Související články