Přestavba muzea v Los Angeles od Petera Zumthora

Zdroj
LACMA
Vložil
Petr Šmídek
16.06.2013 10:10
Peter Zumthor

Okresní umělecké muzeum v Los Angeles (LACMA - Los Angeles County Museum of Art) bylo založeno v roce 1961 a dnes patří mezi největší muzea na západě Spojených států s více než 100 000 uměleckými předměty a milionem návštěvníků ročně.
Původní budovu navrhl v roce 1965 na doporučení Meise van der Rohe místní architekt William Pereira. V 80. letech během enormního nárůstu uměleckých sbírek muzeum rozšířila newyorská kancelář Hardy Holzmann Pfeiffer. V roce 2000 se uskutečnila vyzvaná soutěž na přestavbu, která by pomohla muzeum přenést do 21. století. Tehdy zvítězil projekt Rema Koolhaase, ale jeho radikální myšlenka jednotného zastřešení se pro přílišnou nákladnost nepodařila zrealizovat. Namísto toho byl osloven Renzo Piano, aby v roce 2010 k muzejnímu komplexu doplnil další pavilon s výstavní plochou 4200 m².
Nyní byl představen projekt švýcarského architekta Petera Zumthora, který se rozhodl zbourat historický objekt z 60. let i jeho pozdější dostavbu a ponechal pouze bazén, nad nímž se dnešní muzeum vznáší. Zumthorův organický návrh, který vznikal dlouhé roky v úzké spolupráci s ředitelem LACMA Michaelem Govanem, byl veřejnosti poprvé představen počátkem června. Muzeum představuje rozvlněný horizontální pás, který se vznáší nad krajinou a je podpírán jen v několika málo bodech. Neurčitý tvar nejlépe odpovídá obrazu Los Angeles i zdejšímu životnímu stylu. Muzeum zabírá celý pozemek, ale přitom ho ponechává co nejvíce veřejně přístupný. Pod objektem se nachází stromy, vodní plochy a příjemný stín, což bude v rozpáleném podnebí vytvářet vyhledávanou oázu.
 Do poloviny září probíhá v LACMA výstava 'The Presence of the Past: Peter Zumthor Reconsiders LACMA', kde jsou kromě Zumthorova aktuálního projektu představeny také nerealizované plány Rema Koolhaase a Renzo Piana.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články