V soutěži na nejluxusnější metro na světě zvítězila Zaha Hadid

Vložil
ČTK
20.05.2013 20:20
Zaha M. Hadid

Rijád - Saúdská Arábie chystá ve své metropoli velkorysou výstavbu podzemní dráhy a do čtyř let chce mít zároveň nejluxusnější metro na světě. Ukázala to soutěž na návrh uzlové stanice, kterou vyhrála britská architektka Zaha Hadidová: podle jejích představ vznikne velkorysý futuristický prostor plný moderních technologií a drahých materiálů. Napsal o tom dnes britský deník The Independent, který rovněž zveřejnil vizualizace projektu.
    Nový systém veřejné dopravy v Rijádu inicioval král Abdalláh. Předpokládá se, že už za čtyři roky bude v pětimilionovém hlavním městě fungovat šest linek podzemní dráhy.
    Hadidová dostane na starosti stavbu rozlehlé stanice ve finanční čtvrti, která je po králi pojmenovaná. Jde o několikaúrovňové křížení tras, kde se budou pěší pohybovat ve čtyřech patrech po visutých lávkách a eskalátorech. Některé vlaky budou projíždět prosklenými tubusy a zvenčí pak má budova připomínat zaoceánský parník. Architektka plánuje i využití velmi drahých materiálů, například mramoru či zlata.
    Třiašedesátiletá Hadidová je na poli světové architektury jedním z nejznámějších jmen. Za svou práci dostala řadu prestižních ocenění včetně Pritzkerovy ceny, již v roce 2004 získala jako vůbec první žena v její historii. Je také dvojnásobnou držitelkou Stirlingovy ceny pro britské architekty. Mezi její nejznámější stavby patří například muzeum moderního umění MAXXI v Římě, budova opery v čínském Kantonu či plavecká hala pro olympiádu v Londýně.
0 komentářů
přidat komentář