Stavbou roku v Libereckém kraji je soukromá vila ve Vesci


Liberec - Stavbou roku Libereckého kraje 2012 je soukromá vila v  liberecké čtvrti Vesec, kterou postavila firma Asano podle projektu architektů Jiřího Janďourka a Jany Medlíkové. Moderní stavba získala cenu architekta Karla Hubáčka a je prvním soukromým domem, který v krajské soutěži uspěl. U veřejnosti nejvíc zabodovalo multifunkční centrum Sever ve Cvikově, které vzniklo rekonstrukcí bývalého secesního hotelu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.
     
Oceněná vila u lomu je z části jednopodlažní a z části dvoupodlažní objekt s pultovými střechami, stavebně propojený s předsazenou garáží. Stojí na trojúhelníkovém pozemku nad bývalým lomem. Porota ocenila citlivé zasazení do zahrady i sousedství. Zatímco směrem do ulice se dům tváří jako důstojná dvoupodlažní vila měřítkem srovnatelná s  ostatními domy, do zahrady se otevírá domek přiměřený přírodnímu prostředí - nízký se šikmou střechou. "Porota ocenila i střídmé materiálové řešení a také to, že dům je nízkoenergetický," poznamenal Langer. Vila přišla soukromého investora na 6,5 milionu korun.
      Na druhém místě se v hlavní soutěži umístila rekonstrukce náměstí T.G. Masaryka ve Frýdlantu a třetí místo získala nová mateřská škola v jablonecké nemocnici. Cenu Štěpána Ješe si odneslo město Chrastava za soubor zdvihacích lávek, které vyprojektovala společnost Vaner. Lávky stojí na místě mostků, které před dvěma lety strhla povodeň. Ty nové jsou vybavené hřebenovým mechanismem, který je umožňuje v případě velké vody zvednout, a zvýšit tak průtok v řece. V rámci soutěže se tradičně uděluje i Cena Junior. Letos ji získal Jan Šebek z ČVUT Praha za revitalizaci bývalého pivovaru v Hrubé Skále na wellness centrum.
      "Ve veřejném hlasování zvítězilo nové multifunkční centrum Sever, které vzniklo revitalizací někdejšího secesního hotelu," řekl Langer. Zchátralou stavbu zachránila cvikovská radnice před demolicí. Bývalý hotel postavený kolem roku 1890 získala radnice od likvidátora soukromé firmy za 1,379 milionu korun, dalších 62 milionů bylo třeba na jeho záchranu. Revitalizaci objektu financovala z velké části Evropská unie. Dnes slouží jako kulturní centrum se společenským sálem, galerií a informačním centrem, své zázemí v něm našly i místní spolky. Lidé ocenili hlavně citlivost, s jakou byla budova rekonstruována. Stavbaři totiž zachovali původní ráz secesní budovy včetně bohatě zdobené fasády.
0 komentářů
přidat komentář

Související články