Dům pro Havlovu knihovnu zkoumá památková inspekce MK

Vložil
ČTK
09.08.2012 17:10
Praha

Ricardo Bofill Levi

Praha - Hradčanský dům U Drahomířina sloupu, ve kterém by mělo vzniknout nové sídlo Knihovny Václava Havla, zkoumala památková inspekce ministerstva kultury (MK). ČTK to dnes potvrdil ředitel inspekce Martin Zídek. Výsledky prověřování zatím podle něj není možné zveřejnit. Někteří odborníci se domnívají, že investor už zahájil stavbu, aniž by to měl povoleno. Podle pražských památkářů i stavebního odboru Prahy 1 ale práce odpovídají vydaným povolením. Předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková ale kritizuje rozsah povolení, jdou prý výrazně nad rámec záchrany a jedná se spíš o přípravu na stavbu.
    Projekt, který si vyžaduje velké zásahy do domu ze 16. století, od počátku kritizuje Národní památkový ústav (NPÚ). Odborníkům se nelíbil například rozsah podsklepení nádvoří, které se jim zdálo naddimenzované, a obávali se ohrožení statiky domu i jeho okolí.
    Investor, jehož vyjádření ČTK zjišťuje, závěry inspekce zná, podal proti nim námitky. K nim se vyjádřilo MK a teprve poté, až investor odpověď dostane, bude moci inspekce protokol zveřejnit. "Nastala spousta pochybení, ale závěr je jednoznačný: nepotvrdilo se, že by probíhaly práce, které se dělaly nad rámec závazného stanoviska odboru památkové péče," komentoval výsledky inspekce Oldřich Dajbych, vedoucí stavebního odboru Prahy 1, pod který rozhodování o přestavbě spadá.
    Památkově chráněný dům na Loretánském náměstí před dvěma lety koupil podnikatel Zdeněk Bakala, jehož nadace sponzoruje činnost Havlovy knihovny. Projekt přestavby připravil španělský architekt Ricardo Bofill. Vedle veřejně přístupných prostor by v domě měly být i ubytovací kapacity a luxusní soukromý byt.
    Investor zatím nemá stavební povolení. Podle lidí, kteří v poslední době v domě byli, ale nechtějí být jmenováni, se ale v domě provádějí stavební zásahy, odstraňují se celé podlahy. Na to upozornil i pořad Reportéři České televize.
    Stavební úřad Prahy 1 v lednu po ročním zkoumání vydal nepravomocné územní rozhodnutí, které ale v zákonné lhůtě napadli účastníci řízení. Zablokovali tak celé stavební řízení. "Doba trvání celého procesu je nepředvídatelná, odhaduji to na pět až šest let," řekl Dajbych. Do té doby nesmí majitel zahájit stavbu.
    Stavební úřad ale s požehnáním magistrátních památkářů na jaře kvůli údajně havarijnímu stavu domu nařídil záchranné práce. Z materiálů, které ČTK získala, vyplývá, že investor může mimo jiné odmontovat všechny dřevěné i kovové předměty, tedy dveře, okna včetně rámů, kovové zábradlí, ale i památkově chráněné dřevěné obložení stěn a také kredenc, tedy předměty, které byly součástí bytu někdejší první dámy Hany Benešové. Některé předměty se do domu mají vrátit zrestaurované, jiné mohou být uloženy v depozitu.
    Památkáři v závazném stanovisku povolili také rozkrytí stropů, odstranění podlah, sanaci barokního krovu a bourací práce spočívající mimo jiné v odstranění nenosných příček.
    "Na pravidelné kontrolní dny realizace tzv. záchranných prací dochází pracovníci NPÚ v rámci zabezpečování odborného památkového dohledu," sdělila ČTK mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. O provedení nutných zabezpečovacích prací nařízených odborem výstavby je NPÚ informováno, dodala. Referenti NPÚ, kteří na místo docházejí, ale nechtějí stav objektu komentovat.
    "Investor nedělá nic nad rámec našeho vydaného stanoviska," řekla na dotaz ČTK Michaela Půlpánová z pražského odboru památkové péče. Také podle Dajbycha jsou úpravy v souladu s vydanými rozhodnutími. Práce jsou prý nezbytné k zachování památky. "Navíc jsem dnes nařídil umístění geodetických štítků. Budeme prověřovat, zda ta budova skutečně nepadá ... a možná budeme muset zasáhnout razantněji," doplnil vedoucí odboru.
    Bakala dům koupil jako obydlený, se všemi nájemníky kromě jednoho se dohodl na vystěhování, ten odmítá i relativně vysoké odstupné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články