Rekonstrukce muzea podle Pleskota začala velkým stěhováním

Vložil
ČTK
16.06.2012 20:30
Josef Pleskot

Foto: rml.cz
Litomyšl (Svitavsko) - Regionální muzeum v Litomyšli, které se má opravovat, začalo se stěhováním. Pracovníci muzea stěhují obsáhlou knihovnu, na přesun mobiliáře muzea dojde od 2. července, kdy bude objekt uzavřen. Oprava muzea bude stát 86 milionů korun. ČTK o tom informoval jeho ředitel René Klimeš.

    "Nyní probíhá stěhování archivů, knihoven a podobně, na konci června se muzeum uzavře a začne hlavní etapa stěhování. Staveniště se potom bude předávat v polovině srpna," uvedl Klimeš.
    Barokní budova z počátku 18. století se má rozšířit o integrovanou vstupní budovu s foyer a sociálním zázemím. V budově by měly vzniknout nové výstavní a společenské prostory a zázemí pro prezentační a vzdělávací akce. Autorem projektu je architekt Josef Pleskot. Celková cena je 86 milionů korun, 74 milionů pochází z Regionálního operačního programu.
    Po dobu rekonstrukce nebude mít muzeum žádné vlastní výstavní prostory, pouze depozitáře a kanceláře. Pracovníci muzea budou spolupracovat s jinými kulturními institucemi ve městě na pořádání výstav. Budou také pracovat na nové stálé expozici pro přestavěné muzeum. Podle Klimeše má oslovit co nejširší veřejnost, a to jak z hlediska věku, tak vzdělání.
    Litomyšlské muzeum bylo založeno v roce 1891 a umístěno v prostorách zrušené městské reálky. V roce 1926 se přestěhovalo do rozlehlé barokní budovy bývalého piaristického gymnázia postavené v letech 1714 až 1718. V této budově sídlí muzeum dosud. Od 90. let 20. století patří pod správu muzea i rodný dům Bedřicha Smetany. V roce 2004 bylo dosavadní městské muzeum přeměněno na regionální s působností pro okres Svitavy a jeho zřizovatelem se stal Pardubický kraj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články