Dominikáni otevřeli nové knihkupectví od Josefa Pleskota

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
01.03.2012 19:30
Praha

Josef Pleskot

Foto: Tomáš Souček
Praha - V areálu kláštera sv. Jiljí na Starém Městě byl dnes slavnostně zahájen provoz Knihkupectví Oliva zaměřeného na duchovní a filozofickou literaturu. Architektem komorního prostoru je Josef Pleskot, který se podílí na rekonstrukci celého dominikánského kláštera.

    Klášter pochází z první poloviny 17. století, přesto Pleskot přišel s netradičními úložnými prostory pro knihy. Svými organickými tvary zaplňují celý komorní prostor knihkupectví, ale zůstávají přehlednými. "Inspiraci jsme hledali v kaolínových jeskyních, které jsou omílány a tvarovány vodou. Řídili jsme se tím, aby řešení bylo nápadité, skromné a účelné," popsal Pleskot interiér.
    "Další etapou bude obnova celého kláštera u sv. Jiljí, který se postupně otevře veřejnosti a nabídne inspirativní místo setkání, dialogu a ticha přímo v centru Prahy," říká Benedikt Mohelník, provinciál České dominikánské provincie. Obnova by měla začít příští rok, podle Mohelníka již stavba má potřebné závazné stanovisko pražských památkářů.
    V areálu kláštera od loňska funguje prostor Dominikánská 8, který chce být místem setkávání církve a občanské společnosti, odborné veřejnosti i současné kultury. Přístupné části tvoří především zrekonstruovaný barokní refektář, kde se několikrát do měsíce konají koncerty, přednášky a vzdělávací pořady.
    Dominikáni jsou po františkánech druhý žebravý řád založený v roce 1216 sv. Dominikem. Kladou velký důraz na vzdělání a podporu duchovního života. Evropské myšlení rozhodujícím způsobem spoluvytvářeli členové řádu jako Albert Veliký, Tomáš Akvinský či Mistr Eckhart. Do Čech byli dominikáni uvedeni za Přemysla Otakara I. kolem roku 1232.
    V současné době jsou mužské dominikánské kláštery v Praze, Olomouci, Plzni, Znojmě, Uherském Brodě a Jablonném v Podještědí. V Praze dnes působí devět bratrů dominikánů. Klášter v těsném sousedství kostela sv. Jiljí byl řádu vrácen v roce 1990 - jako mnoho podobných církevních objektů ve velmi špatném stavu. Dominikáni zatím provedli nejnutnější opravy, zrestaurován byl barokní refektář či historická knihovna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články