Prophet in Prague

Vložil
Petr Šmídek
14.11.2004 09:00
Přednášky

Do České republiky zavítala po dlouhé době (ne-li vůbec poprvé) významná postava soudobé architektury. V polovině 90. let do Prahy přijížděli brand-architects, kteří sem usadili jednu ze svých staveb, která by v klidu mohla stát kdekoliv jinde na světě, a zmizeli. Ústřední postava Betskyho Generation 1.0 se nebojí kritických výlev na adresu těchto architektonických dědků.
MVRDV se na rozdíl od mnoha lokálních architektů, kteří stále nerezignovali na kvalitu, nesmiřují s faktem, že by architektura měla být pouhým luxusním doplňkem v moři podprůměrnosti. Jako potenciální pole své působnosti si jejich kancelář zvolila celou naši planetu, čímž nás okamžitě přesvědčil. Z analyzování dat celého státu nebo určitého územního celku vyplynou na povrch jeho skutečné potřeby a naopak.
Měl jsem tu možnost vidět přednášku Rema Koolhaase letos v dubnu na Berlage Institute v Rotterdamu. Jeho dceřinná firma AMO sbírá a zpracovává nepředstavitelné množství zdánlivě nesourodých dat. Výsledky jsou překvapující a tak vyčerpávající, že se Koolhaas ke své architektonické tvorbě ani nedostal.
Winy Maas, odchovanec stáje OMA konce 80. let, užívá obdobné metody analýz s důrazem na větší praktičnost. Český překlad jednoho z příkladů pionýrského uvažování - Pig City - vám ArchiWeb přinesl před více než dvěma lety. Odvaha pracovat s celým holandským vepřovým hospodářstvím vedla k projekcím v uměleckých galeriích, ale i živým diskusím v odborných zemědělských kruzích. Zdánlivě nerealizovatelné projekty (Expo 2000, Silodam), přebíjí daleko ztřeštěnějšími, které vznikají pod taktovkou Winyho Maase na půdě Berlage Institute.
Nebojí se opisování - na principu napodobování a neviditelném vylepšování stávajícího pracovala odnepaměti celá lidová architektura. Nebojí se do své tvorby zahrnout chaos - dokáží s ním vědecky pracovat a defi- novat do počítačového programu. Nebojí se jít do sociálního bydlení - stars, co plní stránky časopisů, utrácejí stamilióny za musea, knihovny nebo koncertní sály a konfrontace kvalitní architektury za málo peněz se vyhýbají.
K požadavkům klienta nebo zadáním soutěžních podmínek nepřistupuje dogmaticky. Ztrpčují si tím život a přichází o bezproblémové zakázky. Žít v šedosti by ani nedokázali. Jak víme z historie, bez konfrontace nevzniklo nikdy nic velkolepého a positivního. Pokud živoříte ve vesnickém rybníku, nedorostete takové velikosti jako ryby v oceánu.
Byli jsme svědky poutavé show, plné obrázků, animací a svěžího slova. Když však na závěr přednášky v prostoru poskytnutém dotazům někdo vyjádřil sebemenší pochybnost, přešel Winy Maas k tvrdé obraně svých fantaskních myšlenek. Každou obhajobu končil řečnickou otázkou s otevřenou odpovědí, ale ani na chvíli nezapochyboval o neomylnosti svých návrhů.
Petr Šmídek


Více informací o ARCHI ECHOS, Winy Maasovi a projektech studia MVRDV najdete na www.archiechos.com

Pro více informací kontaktujte prosím:

Monika Daďová, Corporate Communications Manager
Philips Česká republika, Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: 233 099 379, mobil: 606 737 513, monika.dadova@philips.com

Renata Vrabelová, Galerie architektury Brno
Starobrněnská 16/18, 602 00 Brno
Tel. 542 212 506, mobil: 777 117 392, e-mail: info@ga-brno.cz

O společnosti Royal Philips Electronics
Royal Philips Electronics, Holandsko (NYSE: PHG, AEX: PHI) je jednou z největších elektronických společností na světě a největší elektronickou společností v Evropě s obratem 29 miliard EUR v roce 2003. S aktivitami ve třech vzájemně propojených oborech - péče o zdraví, životní styl a technologie, a se 165 800 zaměstnanci ve více než 60 zemích světa, zaujímá Philips světovou vedoucí pozici v oblasti lékařských systémů pro diagnostické zobrazování a monitorování pacientů, barevných televizorů, elektrických holicích strojků, osvětlení a vývoje polovodičových řešení. Informace o společnosti Philips jsou k dispozici na www.philips.com/newscenter.

O Galerii architektury Brno
Galerie architektury Brno se zabývá výhradně prezentací, osvětou a propagací architektury, a to prostřednictvím výstav, publikační činností, organizováním přednášek a společenských akcí. Je sesterskou galerií pražské Galerii Jaroslava Fragnera, obě galerie fungují za podpory Nadace české architektury. Informace o galerii na www.ga-brno.cz
0 komentářů
přidat komentář