Látkové stínění – řešení pro komfort i estetiku budov

Vložil
Tisková zpráva
08.04.2013 10:00
BOHEMIAFLEX CS, s.r.o

Sklo je „vyvoleným“ stavebním materiálem v  rezidenčních a kancelářských budovách i v  komerčních prostorách.. Jeho jednoznačným benefitem je  přísun denního světla a jakýsi komfort uživatelů při kontaktu s vnějším světem.  Velké prosklené plochy se však  zároveň stávají snadným zdrojem přehřátí a úporného ozáření interiérů.

Nezbytným řešením pro zachování komfortu uživatelů budov je přidání účinné sluneční ochrany, která zabrání dopadu slunečního záření na skleněné plochy, jejich zahřátí a průniku tepla do místností.

Dlouhou dobu se upřednostňovaly hliníkové sluneční clony. Ty byly populární  v době, kdy průmysl ještě nepokročil tak daleko, aby nabídl velmi funkční textilní ochranu před negativními vlivy slunečního záření. Dnešní technické tkaniny mají daleko lepší funkci při ochraně budov před teplotními výkyvy při zachování skvělého poměru průniku denního světla a výhledu z budov ven. Žádná celohliníková exteriérová ochrana neumí nabídnout doplněk k záměrům architektů a developerů při výstavbě  prosklených budov, které neuzavírají jejich uživatele do tmavých kobek kanceláří a zasedacích prostor.

Technické tkaniny totiž umožňují nejen regulovaný průnik denního světla a výhled ven, ale zároveň dokážou díky svým technickým vlastnostem odblokovat - v závislosti na typu tkaniny – až 96 % negativního slunečního záření. Tato ochrana je navíc pasivní, minimalizující využívání umělého světla a/nebo klimatizace, které jsou společně zodpovědné za více než 40 % emisí oxidu uhličitého. V dnešní době, kdy je úspora energií tématem číslo 1 a energetická náročnost budov se stává součástí legislativy, je racionální přístup ke sluneční ochraně více než žádoucí. Stínicí technika už není jen estetickým doplňkem, ale je nedílnou součástí architektonických a developerských studií.

Široce využívaná pasivní sluneční ochrana v podobě předokenních textilních rolet nám umožní dosáhnout významných úspor v oblasti spotřeby energie. V létě může teplota v místnostech budov s více než 50 % prosklených fasád stoupnout až o 15 Co nad  venkovní teplotu.  Pouhou instalací předokenních textilních rolet můžeme tuto teplotu snížit o 15 Co a tak omezit potřebu klimatizace.
Naopak v zimě zabrání tyto stejné rolety úniku tepla a tak snižují spotřebu energie potřebné na vytápění budov.

Technické tkaniny se vyznačují i jinými vlastnostmi, které ocení uživatelé moderních budov:
  • ochrana před přímým ozářením, což ocení všichni, kteří pracují s počítači a dalšími typy obrazovek
  • skutečná průhlednost – zatímco hliníková předokenní roleta zcela zatemní místnost, s textilní roletou si stále zachováte pocit otevřenosti a prostoru
  • odolnost vůči teplotním výkyvům
  • ochrana před UV zářením, které způsobuje vyblednutí textilií v interiéru, nábytku, obrazů a výmalby
  • vlastnosti technických tkanin v oblasti sluneční ochrany odpovídají nárokům normy EN 14501 a jejímu českému ekvivalentu ČSN EN 14501 Clony a okenice – Tepelná a zraková pohoda. - snížení spotřeby klimatizace až o 30%
  • vytvoření příznivého klima v místnostech
  • ochrana před hmyzem
  • vysoká estetická kvalita – technické tkaniny se dnes vyrábějí v moderních dezénech, které si nezavdají s klasickými tkanými látkami
Moderními budovami nemyslíme pouze kancelářské budovy. Sklo je přece oblíbeným architektonickým prvkem i v rezidenčním bydlení. Stačí se podívat na realizace architektonických studií, abychom si uvědomili, že sklo a jeho skvělé vlastnosti v prosvětlení interiérů, ve vytvoření iluze volného prostoru a v umožnění co největšího kontaktu s okolním prostředím, jsou nedocenitelné. Tyto unikátní vlastnosti a přednosti skla je však třeba chránit, aby se nestaly nevýhodou a nepřinesly uživatelům spíše problémy a trápení.

Amazon Court – příklad úspěšné aplikace technických tkanin ve veřejném prostoru
Multifunkční komplex Amazon Court získal v roce 2008 zvláštní cenu Mezinárodního summitu profesionálů v oblasti nemovitostí v kategorii obchodní centra. Třetí budova developerského projektu River City Prague situovaná v pražském Karlíně byla navržena dánskou firmou Schmidt Hammer Lassen Architects a dokončena na počátku roku 2009. Tento skvost mezi kancelářskými budovami s kancelářemi o ploše 19 800 m2 je situovaný v rozvíjející se pražské čtvrti Karlín. Obyvatelé budovy mají k dispozici zelený prostor uprostřed atria, který přispívá k tepelnému a akustickému komfortu budovy a je odrazem principu udržitelného rozvoje.


Estetické nároky

Dekorační panely, vyrobené z 12 000 m² látky a umístěné kolem obvodu atria o ploše 2000 m2 v modulech ze 4 panelů ve tvaru pravoúhelníků a lichoběžníků, dodávají fasádě harmonizované oživení a nezapomenutelný estetický dojem ve dne i v noci. Pro jejich estetickou dokonalost byla zvolena bílá barva jako podklad pro digitální potisk v 8 různých barvách: odstínovaná barevná škála od nebeské modré po růžovou přes tyrkysovou, zelenou, žlutou, oranžovou a fialovou, vše v motivech amazonské džungle.

Technická kvalita

Realizované technické řešení mělo za cíl dodržet požadavky uživatele na ochranu proti slunečnímu záření a zajistit tepelný komfort při minimalizaci spotřeby energie. Řešení, které jsme do Amazon Court přinesli, všechny tyto požadavky splňuje. Systém japonských stěn je vyroben z nejkvalitnějších materiálů s dotekem italského designu. Požadovaných vlastností na ochranu uživatelů před sluncem bylo dosaženo zejména volbou látky. Tkaniny Mermet jsou nositeli certifikátů kvality Oeko-Tex Standard 100, Greenguard a Enduris Glass Core a mají tedy vynikající vlastnosti z hlediska zdraví a bezpečnosti ve veřejných budovách. Panamová vazba dodané látky zajišťuje vynikající průhlednost a umožňuje průnik přirozeného světla dovnitř i přes potisk. Zvolená látka v kombinaci se systémem poskytuje účinnou ochranu proti oslnění a zachycuje až 90% UV záření. Povrch tkaniny je ideální pro použití na dekorační panely díky výjimečné tvarové hebkosti a stabilitě, vynikající mechanické odolnosti a velmi dobré odolnosti proti roztržení. Všechny tkaniny Mermet jsou navíc vynikajícím médiem pro potisk a poskytují dokonalé zobrazení a vynikající prokreslení nezávisle na zvoleném postupu potisku. Obrázky a barvy tak mohou být naneseny na textilii bezchybně a v případě Amazon Court poskytují dokonalé zobrazení nejmenších detailů motivu džungle.

Závěrem
Budova Amazon Court dokazuje, že administrativní budovy mohou splňovat funkční a estetické nároky při současné úspoře energií za vytápění a klimatizaci. Takové technické řešení poskytuje protisluneční ochranu, která zajistí jak komfort pro obyvatele budovy, tak nároky provozovatele na energetickou nenáročnost a ohledy k životnímu prostředí. Současně potvrzuje nutnost expertízy dodavatelů stínicí techniky a jejich úzkou spolupráci s architekty a projektanty již v projekční fázi.


Ivana Střílková, MBA
Spolumajitelka firmy Bohemiaflex CS, s.r.o.
Bohemiaflex CS – komplexní protisluneční řešení
0 komentářů
přidat komentář

Související články