Radní Plzně chtějí na náměstí kašny, které vyhrály soutěž

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
12.01.2006 20:15
Plzeň

PLZEŇ - Na plzeňském historickém náměstí by podle radních města měly stát tři kašny, jejichž autor Ondřej Císler loni zvítězil ve dvoukolové veřejné soutěži. Zastupitelé ale návrh, který vzbudil rozporuplné reakce, nepřijali. Radní se přesto domnívají, že architekt by měl kašny realizovat, měly by ale doznat některých změn oproti původním plánům. Ke změnám se nejdříve musejí vyjádřit městští památkáři, pak dostanou návrhy na stůl zastupitelé.
U kašen, které měly tvořit až pětimetrové duté hranoly s vodou proudící do nádrží z umělého kamene, by se měl změnit například povrch. Namísto původně navrhované zlaté barvy by měly být kamenné, řekl dnes novinářům primátor Plzně Miroslav Kalous (ODS). Těla kašen by se měla navíc posunout tak, aby stála v kamenných nádobách, do kterých z nich bude prýštit voda. Město zřídí pracovní skupinu, která bude s architektem jednat o variantách návrhu a technologií.
Pokud zastupitelé změněné návrhy přijmou, vyrostou na náměstí nejdřív modely kašen v reálné velikosti. Bude se zkoumat jejich vliv na okolí. Například se bude zjišťovat hluková zátěž z proudění vody a rozptyl vody mimo záchytné nádoby.
Do soutěže na podobu kašen, které by podle plánů města měly zaplnit tři rohy náměstí, došlo předloni 42 návrhů. Císlerovo řešení bylo podle poroty jednoznačně nejlepší. Další návrhy porotci postavili s odstupem až na třetí místo. V Císlerových kašnách viděli nápadité propojení současnosti s tradicí. Zatímco architekti většinou moderní návrh oceňovali, někteří památkáři byli proti němu, často se nelíbil ani občanům. Na výstavě návrhů bylo proti vítězné variantě kašen 83 procent z 2400 hlasujících.
Císler i řada odborníků argumentoval tím, že kašny byly přímo vytvořeny na míru náměstí, korespondují s ním, podtrhují ho, ale zároveň nijak nesrážejí zdejší cenné historické stavby.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kašny
Ondřej Císler
12.01.06 11:15
Jo!
Petr Šmídek
13.01.06 08:30
zobrazit všechny komentáře