Výstavba Moravskoslezské vědecké knihovny se odkládá

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
15.04.2009 17:50
Ostrava

Ostrava - Roky plánovaná výstavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě se odkládá na neurčito. Ministerstvo kultury na její výstavbu kvůli hospodářské krizi neuvolní pro letošní rok plánovaných 220 milionů korun, které byly na výstavbu požadovány. Novinářům to dnes řekl hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Knihovna přitom už roky sídlí ve zcela nevyhovujících prostorech.
    Ředitelka knihovny Lea Prchalová ČTK řekla, že pozastavení plánované výstavby bude pro knihovnu znamenat obrovské problémy. "Hlavní činnost knihovny je v případě, že se nebude stavět nová budova, ohrožena. Důvodů k obavám je několik. Především zcela zaplněné sklady knihovního fondu, které jsou již dnes na pěti místech a publikace se z nich musí denně dovážet," uvedla Prchalová. Dodala, že některé sklady musí být navíc trvale odvlhčovány. Knihovně chybí i  odpovídající sociální zázemí.
    "V dnešní době jsme také jednou z mála knihoven, kde si naši návštěvníci nemohou knihy přímo prohlédnout, protože je nemáme umístěny ve veřejně přístupných prostorech, chybí nám na ně totiž místo," doplnila Prchalová s tím, že knihovně chybí i prostory pro vzdělávací a kulturní akce, které organizuje.
    Vybudování knihovny a s ní spojeného parkovacího objektu mělo stát zhruba 1,5 miliardy korun. Financována měla být nejen z  prostředků kraje a státu, ale především Evropské unie. Evropská komise už přitom peníze ve výši zhruba 600 milionů korun na výstavbu knihovny schválila. Stát měl zaplatit celkem 490 milionů korun a kraj se na výstavbě měl podílet 410 miliony korun, na knihovnu bylo z krajských prostředků určeno 110 milionů korun a na parkovací objekt 300 milionů korun.
    Palas tvrdí, že výstavba knihovny i  nadále zůstává prioritou kraje. "Ministerstvo kultury nám oznámilo, že v  důsledku určitých balíčků úsporných opatření a také kvůli tomu, že bývalá reprezentace kraje zrušila loni na podzim výběrové řízení, tak v letošním roce nejsou schopni uvolnit finanční prostředky pro zahájení výstavby," uvedl. Podle něj kraj peníze vyčleněné na výstavbu knihovny použije k jiným účelům. "Nenecháme peníze ležet, ale použijeme je do oblasti rozvoje školství, zdravotnictví a sociálních věcí," uvedl Palas. O jiném využití finančních prostředků z EU bude kraj jednat s Evropskou komisí.
    Moravskoslezská vědecká knihovna vznikla v roce 1951, už tehdy bylo její současné sídlo v  najatých prostorách Nové radnice považováno za provizorní řešení. Ve svém fondu má přes milion titulů a patří k největším v zemi. Denně ji navštíví v průměru až 1000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články