Kuba s Pilařem si na svou knihovnu musejí počkat

Zdroj
David Moravec, Elena Mazurová
Vložil
ČTK
05.12.2005 19:50
Praha

OSTRAVA - Zatímco na novou aulu a další investice Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) se ve státním rozpočtu našlo 200 milionů korun, na vědeckou knihovnu nedostane Moravskoslezský kraj nic. Přitom kraj už léta žádá o zařazení stavby do státního rozpočtu.

"Pro rok 2006 jsme chtěli 65 milionů korun na zahájení stavby, návrh nakonec Poslaneckou sněmovnou neprošel. V tomto případě knihovnu nemůžeme začít stavět," řekl dnes novinářům hejtman Evžen Tošenovský s tím, že bez pomoci státu kraj knihovnu nepostaví.
Současnou vědeckou knihovnu kraj převzal od státu před třemi lety. Knihovna ale dlouhodobě sídlí v nevyhovujících podmínkách a nutně prý potřebuje nové prostory. Celkové náklady na výstavbu nové Moravskoslezské vědecké knihovny se odhadují na 650 milionů až 700 milionů korun. Kraj se už dohodl s ostravským magistrátem, že pro knihovnu vyčlení pozemek vedle krajského úřadu. Součástí knihovny by byly například i dvě kavárny či přednášková síň.
Podle hejtmana za oddálení záměru mohou moravskoslezští poslanci, kteří kraji původně slíbili, že při hlasování o státním rozpočtu výstavbu knihovny podpoří, ale nakonec hlasovali jinak.
K prosazení záměru knihovny se zavázal například poslanec Radim Turek (ČSSD). "Knihovna byla do státní rezervy zařazena na poslední chvíli. Byla by to nepřiměřeně velká rána do rozpočtu, žádné akce v takovém rozsahu nebyly na posledních chvíli realizovány," vysvětlil Turek ČTK, proč se nakonec zdržel hlasování. Podle něj se navíc objevují názory, že projekt je drahý a že by se spíše vyplatilo investovat do současného zařízení.
Moravskoslezská vědecká knihovna nyní sídlí v budově Nové radnice. Místo však bylo už při vzniku knihovny v roce 1951 považováno za provizorní řešení a knihovna v budově měla být pouze deset let. Knihovna se tak potýká s nedostatkem prostoru. Nová radnice navíc leží jen několik metrů od řeky Ostravice, v budově je tedy i značné vlhko, které knihám škodí.
Poslanci prosadili do státního rozpočtu na příští rok, že Moravskoslezský kraj dostane na 200 různých projektů celkem 1,8 miliardy korun. Největší částku v kraji získala právě Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Dvě stě milionů korun použije hlavně na dokončení výstavby auly a nového Centra informačních technologií.
Poslanci podpořili například i opravu chodníků v Bruntálu, rekonstrukci garáží ve Frýdku-Místku, sanaci vlhkého zdiva v karvinské věznici či novou techniku pro hasiče a opravy řady škol. Téměř 60 milionů korun například získá i Úřad práce ve Frýdku-Místku na výstavbu nového sídla. Ostravský magistrát dostal 15 milionů korun na vybudování centra bezpečné jízdy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články