Kladno zadá ke změnám územního plánu průzkum veřejného mínění

Vložil
ČTK
08.12.2017 08:40
Kladno - K chystaným změnám územního plánu včetně vzniku komerční zóny na Růžovém poli nechá Kladno udělat průzkum veřejného mínění. Jeho výsledky město zařadí mezi podklady pro rozhodování. Podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) bude město podle výsledků postupovat při dalším projednání změn územního plánu. Kolik obyvatel bude v průzkumu odpovídat, se ještě řeší, řekla dnes ČTK mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Pro zastupitele, kteří o změnách rozhodnou, nejsou podle zákona výsledky průzkumu závazné.


Minulý týden se v Kladně uskutečnilo veřejné projednání změn, kam přišla více než stovka obyvatel. Mimo jiné kritizovali možný vznik komerční zóny v lokalitě Růžové pole. Lidé se obávají zhoršení životního prostředí a zvýšení dopravní zátěže. Proti změně vznikla iniciativa Zachraňte Růžové pole. Na pozemcích, které patří soukromému investorovi, je nyní neudržované zeleň. Aktuální územní plán na něm umožňuje vznik sportoviště.

Ke změnám územního plánu mohou vlastníci pozemků a zástupci veřejnosti podávat námitky do sedmi dnů po veřejném projednání. Těmi se magistrát musí zabývat, ale nemusí jim vyhovět, pokud to řádně odůvodní.

Průzkum veřejného mínění v Kladně, které má téměř 70.000 obyvatel, má provádět renomovaná agentura. "Názor Kladeňáků je pro nás zásadní, proto jsme se rozhodli zjistit ho touto objektivní cestou a podle výsledků dále postupovat při dalším projednání změn územního plánu," uvedl primátor. Zastupitelé se ale výsledkem průzkumu řídit nemusejí. Jinak by to mu bylo například v případě vypsání referenda, které by splňovalo všechny zákonné náležitosti.

Vedení Kladna také tvrdí, že minulé vedení města v lokalitě Růžové pole připravilo projekt multifunkční haly s kapacitou až 8000 míst. Podle bývalého primátora a současného opozičního zastupitele Dana Jiránka (ODS) ale město prověřovalo možnost stavby haly v jiném místě, kde nyní vzniká hobby market, projekt ale nakonec nechalo zpracovat pro plochu poblíž zimního stadionu, která je v centru města, tedy zcela jinde než je Růžové pole. "Projekt nikdy nebyl dělaný na Růžové pole," uvedl Jiránek. Město by si podle něj mělo nechat udělat studii, zda je potřebný vznik další komerční zóny, a porovnat situaci například s dalšími městy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články