Diecéze daly loni na památky přes 700 mil. Kč, čerpají dotace z EU

Vložil
ČTK
29.11.2017 11:05
Praha - Katolická církev spravuje v Česku přes 7000 kostelů a kaplí, z toho většina je historických objektů. Jednotlivé diecéze loni na péči o ně vynaložily 704 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření diecézí v loňském roce. Opravy památek se spolufinancují ze státního i krajských rozpočtů, sbírek a evropských zdrojů. Další opravy historických objektů financují samy řády a kongregace.


K nedávno opraveným památkám, jejichž záchranu financovala církev, patří pokračující oprava kostnice v Sedlci u Kutné Hory s investicí 13 milionů korun nebo obnova kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře s investicí 28 milionů korun; kolem milionu a půl stály dílčí opravy v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech či v kostele svaté Anny v Karlových Varech-Sedlci.

Katolická církev má také dva projekty, které s památkami souvisejí - projekt Klášterní stezky a Církevní turistika. Druhý iniciovalo brněnské biskupství jako kombinaci duchovních služeb a turistického ruchu a loni do něj investovalo 550.000 korun. Dotace pak církvím obecně pomáhají ve větších projektech, díky nim byl opraven třeba Kroměřížský zámek.

Církev stejně jako další subjekty čerpá dotace z veřejných zdrojů. Může žádat o příspěvek státu či kraje i z evropských fondů. V současném programovacím období už mají církve, tedy nejen římskokatolická, na revitalizaci památek schválené dotace přesahující 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České biskupské konference.

Některé výzvy k žádostem už byly uzavřeny, z pěti se jich dvě týkaly památek. V jedné z nich bylo z 54 schválených žádostí 21 církevních projektů a dostanou přes miliardu korun. Projekty jsou v různých fázích přípravy zadávacích řízení na stavební a restaurátorské práce. K největším podpořeným projektům patří revitalizace kláštera Osek či kostela svatého Mořice v Olomouci, které by měly dostat po 104 milionech korun z EU plus příspěvek od českého státu.

Druhá výzva týkající se památek se ještě hodnotí, z církevních projektů jich zatím bylo schváleno sedm. Do konce roku se mohou v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) podávat žádosti týkající se knihoven a muzeí. K dispozici pro tyto projekty je ještě téměř 1,5 miliardy korun.

Obnova památek může získat podporu i z takzvaných integrovaných projektů, které se týkají třeba konkrétních regionů nebo místního rozvoje; na ně jsou připravené skoro dvě miliardy korun. Na ně lze žádat až do 31. října 2022. Úspěšná je v této oblasti olomoucká arcidiecéze, která má už schválené dva projekty.

České památky, knihovny a muzea, ať už je jejich vlastníkem kdokoli, mohou v následujících letech získat z evropských dotací až 11 miliard korun. Celých 28 procent žádostí je od církevních subjektů, 13 procent od obcí, sedm procent od státu a zbývající žadatelé jsou neziskové organizace, kraje či soukromí žadatelé.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
financování obnovy církevního majetku
Vladimíra Paterová
27.12.17 12:18
zobrazit všechny komentáře