Bývalé celní budovy na hranicích se Slovenskem slouží i jako skladiště

Vložil
ČTK
26.11.2017 15:15
Bílá/Mosty u Jablunkova - Budovy na česko-slovenské hranici v Moravskoslezském kraji, které dříve používali celníci, našly nové využití. Dnes slouží například jako zázemí pro řidiče s motelem a restaurací, jiné zase charitativní organizace využívá jako sklad humanitární pomoci. Některé objekty už tam ale nejsou. Srovnáno se zemím bylo třeba provizorní zázemí celníků na přechodu Bílá-Bumbálka.


Dlouhou dobu se čekalo na nové využití komplexu budov bývalého hraničního přechodu Bílá-Konečná na Frýdecko-Místecku. V roce 2007, kdy se ČR i Slovensko staly součástí schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích, celníci objekt opustili a stavba chátrala. Přespávali v ní bezdomovci, v okolí se hromadily odpadky. Situace se zlepšila, když se objekt dostal do soukromých rukou. První vlastník zde zamýšlel vybudovat rekreační zařízení. Chtěl využít lokalitu a výhled na nejvyšší vrchol moravskoslezských Beskyd Lysou horu. Projekt ale nikdy neuskutečnil.

Dnes budovu vlastní obchodník s produkty zdravé výživy Ferdinand Janek. "Částečně ji využíváme jako sklad humanitární pomoci. Spolupracujeme s organizací Adra. Pomoc směřujeme některým obcím na Slovensku a na Ukrajinu," řekl. Dodal, že zatím provedli nejdůležitější opravy. Na velkou rekonstrukci ještě hledají peníze. "Čeká nás oprava střechy. Pak chceme opravit i fasádu, aby to nějak vypadalo," řekl. V budoucnu by část budov chtěl využívat jako školící středisko.

Dnes už naopak neexistují kanceláře, které celníci využívali v nedaleké Bumbálce. "Bylo to provizorní zařízení. Takové maringotky. Vše se podařilo rychle zlikvidovat," řekl starosta obce Bílá Karel Matula.

Především motoristům dnes slouží budova bývalého přechodu v Mostech u Jablunkova. Od státu ji před lety získal za korunu obecní úřad, který dnes objekt pronajímá. Místo kanceláře celníků zde funguje třeba motorest nebo restaurace. Podle místostarostky Marie Macurové ani jiné využití možné není. "Uvažovalo se například o přebudování na domov pro seniory. Objekt je ale mimo obec. Daleko od obchodů a dalších služeb," řekla.

Dodala, že na budovách obec nevydělává ani neprodělává. Od nájemce inkasuje peníze za nájem. Na druhou stranu provádí údržbu a opravy. "Někdy se ale stane, že do objektu investujeme více, než získáme nájmem," uvedla. I proto představitelé města v budoucnu možná areál prodají. Při koupi od státu se ale obec zavázala, že deset let budovy neprodá. "Tato lhůta příští rok uplyne. Pokud současný nájemce bude mít o odkup zájem, areál prodáme," uvedla místostarostka.
0 komentářů
přidat komentář