NPÚ se nelíbí podoba chystaných oprav Juditiny věže Karlova mostu

Vložil
ČTK
26.11.2017 14:55
Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) nesouhlasí s projektem chystané rekonstrukce Juditiny věže Karlova mostu v Praze. ČTK to sdělil mluvčí ústavu Jan Cieslar. Opravy plánuje Praha 1, kterou za způsob a podobu projektu kritizuje Klub Za starou Prahu. Klub má prostory věže od města pronajaty. Podle NPÚ v případě uskutečnění rekonstrukce hrozí to, že národní kulturní památka přijde o historickou autenticitu.


Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

"Postoj NPÚ vychází z obav z možného rizika ztráty autenticity Juditiny věže, které vyplývají ze studie předložené projektantem. Největší obavy vyvolaly navrhované statické zásahy, a proto byl návrh jako celek odmítnut," uvedl mluvčí NPÚ. Dodal, že s ohledem na význam Karlova mostu je nutné k rekonstrukci věže, která je nutná, přistupovat s maximální citlivostí. Plány radnice jsou podle památkářů moc invazivní a zbytečně zasahují do konstrukce stavby.

Radnici za postup a plány rekonstrukce kritizuje také Klub Za starou Prahu, který ve věži od roku 1927 sídlí a má uzavřenou nájemní smlouvu do roku 2093. Klub ve věži od roku 2007 provozuje knihkupectví a pořádá přednášky, koncerty a další akce pro veřejnost.

Podobně jako NPÚ považuje spolek chystanou rekonstrukci za příliš invazivní a navíc se obává toho, že jej radnice z památky vystěhuje a vytvoří v ní prostory pro turisty. Praha 1 to popírá, podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové smlouva platí a spolek si bude muset najít jiné prostory pouze po dobu rekonstrukce.

Podle Prahy 1 s jejich záměrem souhlasí magistrátní památkáři, jejichž stanovisko je na rozdíl od NPÚ závazné a stavební úřady se jím musejí řídit. Památka je v havarijním stavu a vyžaduje generální opravu. Do věže zatéká a mykologický průzkum odhalil v konstrukci dřevokaznou houbu. V případě zdržení oprav podle mluvčí radnice hrozí nevratné poškození stavby.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A bude hůř
Patrik D.
01.12.17 04:22
zobrazit všechny komentáře

Související články