Z budovy autobusového nádraží v Blansku už zbyla jen suť

Blansko - V Blansku naplno začala přestavba autobusového nádraží, z bývalé provozní budovy už zůstala jen suť. V prosinci by se měly začít stavět betonové základy nové stavby. ČTK to dnes řekl technický náměstek investorské společnosti ČAD Blansko Tomáš Vykydal. Investice si vyžádá 51,3 milionu korun, firma je majitelem areálu nádraží.

Budovu z 50. let stavebníci začali demolovat na začátku tohoto týdne, ve čtvrtek bylo hotovo. "Měla ocelovou konstrukci a cihlové příčky, takže zůstal jen šrot a hromada suti, to se nyní odváží. Naštěstí jsme tam nenašli žádné nebezpečné materiály jako azbest a podobně, což bychom museli řešit," uvedl náměstek.

Firma má v plánu do konce roku přeložit zbývající inženýrské sítě. V prosinci by se pak mělo začít s betonovými základy nové stavby.

Nádražím denně projede asi 200 autobusů, firma chce přestavbu zvládnout za jeho provozu. Už dříve přesunula z nádraží informační a předprodejní kancelář do své administrativní budovy naproti nedalekého vlakového nádraží. Před vlakové nádraží jsou přesunutá i stanoviště autobusů městské hromadné dopravy. Samotná přestavba by měla být rozdělena na etapy tak, že se budou autobusová stání po areálu postupně přesunovat.

Nový terminál bude mít zastřešenou plochu pro odbavení cestujících se šestnácti samostatnými odjezdovými stanovišti, z čehož budou čtyři pro autobusy městské hromadné dopravy. Součástí bude i plocha určená pro odstavení parkujících autobusů a nádražní budova, která poskytne zázemí cestujícím i zaměstnancům. Dopravce uvádí, že nový terminál by se měl stát důstojnou vstupní bránou do chráněné krajinné oblasti i samotného Blanska.
0 komentářů
přidat komentář

Související články