Pardubické letiště dokončuje terminál, zprovozní ho v lednu

Vložil
ČTK
21.11.2017 08:05
Pardubice



Pardubice - Nový letištní terminál v Pardubicích je téměř hotový. Předávka stavby potrvá do 20. prosince. První cestující odbaví nejspíš v lednu. ČTK to dnes řekl Jiří Požár, který stavbu dozoruje. Stavební konsorcium práce zahájilo v květnu minulého roku. Zakázku vyhrálo s cenou 256 milionů korun, nakonec bude terminál o deset milionů korun dražší.


"Jedná se o vícepráce, které zcela objektivně vznikly při výstavbě," řekla ČTK ředitelka společnosti East Bohemian Airport (EBA) Hana Šmejkalová. "Pokud se týká stavebních prací, za ty ručím. Jsou naprosto v pořádku," řekl Požár.

Nutné bylo například proti předpokladům víc zhutnit zem, protože skrývala nezasypané jámy po archeologických průzkumech, komplikace způsobila i spodní voda. A mimo jiné stavební dělníky čekala i náročnější oprava kanalizace.

"Bylo to velice náročné pro nás i pro investora. Pro koncern to je třetí letiště, dvě jsme už stavěli na Slovensku. Ve špičce tu pracovalo asi 300 lidí, průměrně 60 až 70 lidí denně," řekl prokurista stavební firmy Strabag Petr Kafka. Členem konsorcia byla i stavební společnost Chládek a Tintěra.

"Zbývá nám dokončit malby a nátěry, hlavní úkol je zprovoznit software. Předpokládáme, že do 14 dní budeme kompletně hotoví,"
dodal Kafka.

Nový terminál by měl zvládnout odbavit tři letadla najednou, ročně jím může projít až 250.000 cestujících. Skládá se standardně z odletové a příletové haly rozdělené pro cestující ze schengenského prostoru a mimo něj, dále jsou tam zavazadlový prostor i části, kde bude restaurace a obchody.

Letiště loni odbavilo kolem 30.000 cestujících, rekordní počet pasažérů mělo díky ruské klientele v roce 2013, kdy terminálem prošlo 184.000 lidí. Počet odbavených cestujících letišti znovu stoupá, znovu se z Pardubic létá do Petrohradu a Moskvy, od září také do Londýna, linku provozuje irská nízkonákladová společnost Ryanair. Ta také oznámila, že od března začne z Pardubic provozovat lety do španělského Alicante.

Letiště provozuje společnost East Bohemian Airport (EBA), kterou ze dvou třetin vlastní město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články