O smlouvě na projekt proměny jatek bude Ostrava jednat s Poláky

Vložil
ČTK
11.10.2017 16:45
Ostrava



Ostrava - Ostrava bude o smlouvě na projekt proměny historické budovy někdejších jatek nedaleko centra města jednat s polským studiem KWK Promes Katovice, které v architektonické soutěži skončilo na třetím místě. S vítězem soutěže, kterým se stalo pražské studio Petr Hájek Architekti, se město nedohodlo na podobě smlouvy a studio z procesu vyřadilo. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO). Architekt Hájek uvedl, že ho mrzí, jak celá záležitost dopadla.

Architektonickou soutěž vyhrálo pražské studio na jaře. Následně město vyhlásilo takzvané jednací řízení bez uveřejnění na zpracování projektu, v němž základními hodnoticími kritérii byly cena a délka zpracování. Do tohoto řízení se přihlásilo pouze vítězné pražské studio, které nabídlo cenu 6,9 milionu korun, a třetí polské studio s cenou 15 milionů korun, které nabídlo nejen vyšší cenu, ale i delší čas na zpracování.

"Pan architekt Hájek vyhrál veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace, jejíž součástí, tedy toho zadávacího řízení, bylo kompletní znění návrhu smlouvy. Pan architekt Hájek vyhrál tu zakázku s tím, že dal nejlepší nabídku, jak z hlediska ceny, tak termínu plnění a vůči smlouvě jako takové neuplatnil při podání nabídky žádné, naprosto žádné připomínky,"
podotkl Macura.

Podle něj město funguje v režimu zákona o veřejných zakázkách, a nemohlo tudíž postupovat jinak, než zakázku Hájkovi přidělit, aniž by smlouvu na základě jeho dodatečných připomínek jakkoliv upravovalo. Architekt smlouvu v současné podobě podepsat nechtěl. "I kdybychom chtěli, tak nemůžeme v tuto chvíli ten proces vrátit o žádný krok zpátky a musíme a chceme také vyzvat dalšího v pořadí, který předložil nabídku v rámci toho vypsaného výběrového řízení," řekl primátor. Macura odmítá, že by město neslo vinu na tom, že se dohoda s vítězem architektonické soutěže nepodařila.

Podle dnešního vyjádření Hájka se liší postoj právních zástupců obou zúčastněných stran. Hájek a jeho právníci se na rozdíl od města domnívají, že město se mohlo takzvaně vrátit o krok zpět. Po podání nabídek totiž už jednací řízení uzavřelo, kdyby se ale opět otevřelo, bylo by možné dělat ve smlouvě úpravy.

Hájek dodal, že výhrady ke smlouvě nepodal včas proto, že se domníval, že město bude se studiem o smlouvě jednat. "Čekal jsem jednání, oni zase čekali to, že se k tomu vyjádřím," řekl Hájek. Uvedl, že smlouvu četl, a protože byla poměrně složitá, chtěl ji nechat posoudit právníkům. Předpokládal, že o všem se bude dále jednat. Ve smlouvě podle něj byly procedurální vady a navíc návrh smlouvy považuje za nevyvážený z hlediska stanovených práv a povinností, kdy byla jednoznačně formulována ve prospěch zadavatele. Hájek uvedl, že v současné chvíli ale nevidí důvod k tomu, aby se věc řešila soudní cestou.

Městská jatka vznikla v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket. Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, převzalo je loni v září. Zaplatilo za ně i za bývalou prodejnu Bauhausu 80 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články