Úprava interiéru třeboňského divadla snížila počet míst

Zdroj
Marek Bílek
Vložil
ČTK
05.10.2017 10:50
Třeboň



Třeboň - Po dvou měsících skončila rekonstrukce divadla J. K. Tyla v Třeboni na Jindřichohradecku. Úprava, která se týkala interiéru objektu, snížila kapacitu hlediště z 304 na 271 míst. Změna však přinese větší komfort pro diváky, řekli dnes novinářům zástupci vedení Třeboně. Rekonstrukce divadla stála více než pět milionů korun a město je hradilo ze svého rozpočtu.


"Divadlu se říká malá Zlatá kaplička. Což je dáno podobou interiéru s pražským národním divadlem," uvedla mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová.

Podlahy divadla nyní pokrývají místo lina zátěžové koberce. Rekonstrukce se dále týkala například úpravy dělicí příčky orchestřiště, která se nově dá odmontovat. Díky tomu lze zvětšit prostor hlediště. Součástí projektu byly rovněž restaurátorské práce v rozsahu první etapy. Další odkrývání vrstev nátěrů dřevěných konstrukcí bude ještě pokračovat.

Podle starostky Terezie Jenisové (KDU-ČSL) památkáři chtěli, aby se objekt postupně vrátil do podoby z poloviny 19. století. "Do rekonstrukce jsme se ale pustili hlavně kvůli tomu, že jsme chtěli zkulturnit prostor pro diváky. Lidé seděli na koženkových kinosedačkách, což nebylo příliš příjemné," uvedla. Snížení počtu míst v hledišti nevidí jako zásadní změnu. "Do budoucna se budeme snažit posunout rekonstrukci ještě dál, dokončit některé další záměry. Ale jde o projekt, který potrvá několik let a pokusíme se na úpravy získat dotace z ministerstva kultury," řekla.

Třeboňské divadlo J. K. Tyla je empírovým divadlem s jednou z nejstarších dochovaných opon v Česku. V budově se konají nejen divadelní představení, ale často také koncerty a podobné akce. Třeboň má dlouhodobou divadelní historii. Podle dochovaných archivních zpráv se zde konala představení od poloviny 16. století. Tehdejší produkci zajišťovali především mniši augustiánského kláštera, kteří se zaměřovali na hry s biblickými náměty.
0 komentářů
přidat komentář