Turnov hledá nové místo pro knihovnu, zvažuje dvě varianty

Vložil
ČTK
04.10.2017 08:10
Turnov

Turnov - Turnov opět hledá nové místo pro knihovnu. Zvažuje dvě varianty, rekonstrukci bývalého kina na Trávnicích nebo výstavbu nové budovy mezi letním kinem a domem Na Sboře. Novinářům to řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Odhadem půjde o investici za 45 až 50 milionů korun, uskuteční se ale nejdřív za několik let.


O stěhování knihovny se v patnáctitisícovém městě diskutuje léta, předchozí návrhy ale pokaždé vyzněly naprázdno. Současné prostory knihovny v Jeronýmově ulici jsou kapacitně nedostatečné, chybí tam lepší zázemí i společenský sál a budova není bezbariérová. Z nyní zvažovaných variant má větší šanci výstavba nové budovy. Návrh na přestěhování do zchátralého prvorepublikového kina nemá mezi radními podporu. Starosta chce ale tuto možnost radě města ještě jednou předložit. "Pořád jsem zastáncem toho, abychom knihovnu nastěhovali do toho místa. Vnímám velký potenciál historické budovy, která je v centru a blízko centrálního parkoviště," uvedl. V sousedství bývalého kina je navíc městské divadlo.

Přeměnou na knihovnu by se podle něj navíc vyřešily problémy, které s touto nevyužívanou budovou jsou. "Dostali jsme na ni desítky stížností," řekl. Pobyt v rozlehlé budově narušené břízami rostoucími uvnitř objektu je nebezpečný, vršky stromů jsou už nad střechou. Dokud město nezajistilo boční a zadní vchody, byl objekt oblíbeným pro pořizování selfie. "Chodilo se tam davově, naráz tam bylo i 20 až 30 dětí," uvedla mluvčí radnice Anna Šupíková. Dům je vyhledávaný i mezi bezdomovci.

Bývalé kino ale nyní Turnovu nepatří, prodalo ho v roce 2001 tehdejšímu radnímu Vítězslavu Sekaninovi. Podle kroniky města se tehdy radnice snažila objekt prodat neúspěšně několik let a Sekanina ho chtěl přestavět na obchodní centrum s malými krámy a kavárnou. To se mu ale nepovedlo, uvnitř byla pouze vietnamská tržnice. Sekanina nyní městu nabídl objekt zpátky za 6,5 milionu korun, tedy za cenu, jakou za něj tehdy zaplatil.

Podle starosty ale radní cenu považují za vysokou, jedná se Sekaninou o jejím snížení. Za neřešitelný nepovažuje starosta další problém, dům totiž stojí v pasivní zátopové oblasti. Hocke si také nechá detailněji propočítat, na kolik by přišla rekonstrukce objektu a na kolik výstavba nové budovy. Podle předběžných odhadů by se ceny příliš nelišily. I proto se zdá radním vhodnější postavit novou budovu, která by byla na míru potřebám knihovny. "Byl bych rád, kdybychom se do konce volebního období (podzim 2018) posunuli k rozhodnutí, zda zadáme architektonickou studii na rekonstrukci staré budovy na Trávnicích, nebo stavbu nové," dodal Hocke.
0 komentářů
přidat komentář

Související články