Plzeňský kraj začne vyhlašovat soutěž o Památku kraje

Vložil
ČTK
02.10.2017 20:05
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj začne oceňovat památky. Radní dnes rozhodli o vyhlášení soutěže, která ve dvou kategoriích a v hlasování odborníků i veřejnosti ocení nově opravené památky. Cílem je zejména ocenění a podpora vlastníků, kteří o památky pečují. Kraj chce motivovat další majitele. Soutěž by rovněž měla přispět k popularizaci kulturního dědictví kraje, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek pro památkovou péči Martin Baxa (ODS).


Do soutěže budou nemovité kulturní památky nominovat obce s rozšířenou působností a plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu. Nárok na ocenění a odměnu 25.000 korun budou mít jen památky, jejichž obnova či etapa obnovy v daný rok skončila. Soutěžit se bude v kategorii stavby a v kategorii drobná architektura a sochy. V obou kategoriích bude vyhlášen vítěz podle odborné poroty i podle hlasování veřejnosti. Celkem bude nominováno nejvýše 32 památek bez ohledu na to, zda je jejich vlastníkem soukromá osoba, firma či obec.

"My s novou koalicí a s lepšími rozpočtovými možnostmi jsme na letošní rok dramaticky zvýšili finanční prostředky na obnovu památek," řekl Baxa. Kraj letos rozděluje ve dvou dotačních programech na opravy památek, drobných staveb v krajině a na stavby v památkových rezervacích rekordních 26,5 milionu korun. Je to zhruba dvojnásobek loňských dotací a dosud nejvyšší částka. Další čtyři miliony korun se kraj rozhodl přispět národním kulturním či jinak významným památkám, které dostaly dotace EU na rozsáhlé opravy. Jsou to katedrála v Plzni, jezuitský kostel v Klatovech, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích a klášter Chotěšov.
0 komentářů
přidat komentář