Centropen postaví 12 chráněných bytů pro handicapované pracovníky

Vložil
ČTK
18.09.2017 08:40
Praha

Dačice - Dačický výrobce kancelářských, školních a hobby potřeb Centropen investoval 20 milionů korun do výstavby 12 chráněných bytů ve svém areálu. Pro lidi s postižením, kteří pro firmu pracují, je otevře příští rok na jaře. ČTK to řekl generální ředitel Centropenu Jaroslav Maršán.


Sociální byty společně s chráněnou dílnou budou v nevyužitých prostorech jedné z budov, kde byla ve dvou patrech jídelna s vývařovnou a kulturní sál z konce 80. let. Sál se přes 20 let nepoužíval. Z hygienických i ekonomických důvodů přestala firmě vyhovovat i jídelna s vývařovnou, které jsou po přestavbě a díky novým technologiím v jednom poschodí. V dalších dvou tak bude chráněná dílna a 12 bytů.

"Velice dobře spolupracujeme s některými chráněnými dílnami v okolí. Využíváme je na některé práce, zvlášť v této době, kdy je hodně zakázek. Jednak nám to pomáhá ekonomicky a jednak je to práce, kterou tito lidé zvládají. Takže jsme se rozhodli, že se v jednom patře vybuduje chráněná dílna, tady v Dačicích nic takového doposud nebylo, není a nárůst handicapovaných občanů je bohužel zaznamenán. Pro tyto občany tady nejsou ani chráněné byty," řekl Maršán.

Firma na bytech spolupracuje s jindřichohradeckým občanským sdružením Okna, které pomáhá rodinám s dětmi s handicapem. "Naši majitelé se rozhodli, že na to uvolní prostředky, aby se do města něco vrátilo. Je to taková sociální podpora městu podle zásady, že když se tady ty peníze vytvořily, měly by se tady také utratit," uvedl ředitel Centropenu. V třetí etapě výstavby vzniknou ještě tři třípokojové byty pro zaměstnance.

Centropen vyrábí nejen psací potřeby pro děti, kanceláře a průmysl, ale také pro hobby a zábavu - celkem asi kolem 2000 druhů. Firmě se 400 zaměstnanci stoupl loni obrat o 18 milionů na 541,3 milionu korun a zisk o 2,6 milionu na 54 milionů. Letos čeká firma nižší tržby.
0 komentářů
přidat komentář