Kraj chystá v Kopřivnici vybudování nového muzea automobilů

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
14.09.2017 21:05
Ostrava

Ostrava - Moravskoslezský kraj chce vybudovat v Kopřivnici na Novojičínsku muzeum automobilů, které by navázalo na úspěšnou expozici Technického muzea. Lidé by se v něm mohli seznámit s historií výroby vozů Tatra. Krajští zastupitelé dnes schválili memorandum o vzájemné spolupráci kraje, města Kopřivnice a společnosti Tatra Trucks na tomto projektu, řekl novinářům náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).


"Byli bychom rádi, kdyby v bývalé výrobní hale v Kopřivnici vzniklo muzeum, je to takový brownfield, který je v současnosti nevyužívaný. Získali jsme na to prostředky z Evropské unie ve výši 123 milionů korun," uvedl Curylo.

Muzeum by podle něj mělo představit historii výroby vozů Tatra, především nákladních, která jsou umístěna v depozitářích, a lidé tak nemají možnost je vidět. "V opravené budově budou umístěny unikátní muzejní exponáty, které Tatra bezplatně přenechala kraji k užívání na dobu třiceti let," uvedl Curylo. Muzeum by mohlo první návštěvníky uvítat v roce 2020.

Kraj počítá s rekonstrukcí nevyužívané průmyslové haly, jejíž okolí je rovněž ve špatném stavu. "Hledali jsme proto partnery, kteří by s námi do toho šli, a při té rekonstrukci se začaly rekultivovat i další navazující komunikace nebo haly," uvedl Curylo.

Společnost Tatra Trucks by tak podle něj měla upravit prostor pro známý motorový vůz Slovenská strela a s městem chce kraj spolupracovat při budování přístupové komunikace i parkoviště. Muzeum bude pobočkou příspěvkové organizace kraje Muzeum Novojičínska.

Kraj už má připravenu projektovou dokumentaci. V příštím roce chce vybrat dodavatele stavby. Kopřivnické muzeum patří k nejnavštěvovanějším muzeím v kraji, ročně do něj zavítá 90.000 až 100.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články