Posuzování vlivu staveb na životní prostředí bude jednodušší

Vložil
ČTK
12.09.2017 21:05
Praha

Praha - Zjednodušit posuzování vlivu stavebních záměrů na životní prostředí (EIA) má novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Novela mimo jiné omezuje počet záměrů, které budou posuzování podléhat. Se změnami nesouhlasily ekologické organizace.


Norma také prodlužuje z pěti na sedm let základní dobu platnosti stanoviska EIA. Důvodem je to, že EU v minulosti na některé české dopravní stavby odmítla poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům EIA.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že v Česku jsou desítky dopravních záměrů, které mají stanovisko EIA staré až 15 let. Novela má umožnit prodloužení základní doby platnosti stanoviska o pět let, takže by mohlo platit 12 let.

Ročně se v ČR posuzovalo zhruba 2000 tzv. podlimitních záměrů. Nově by z nich podle Brabce mělo být posuzováno pouze 300, a to ve zvláště chráněných územích. Ruší se také možnost veřejnosti a dotčených orgánů vyjadřovat se k posudku, čímž se zkrátí proces EIA o lhůtu pro tato opatření a také další související lhůty.

Brabec podle ekologických organizací, například Hnutí Duha, v novele vyhověl zájmovým průmyslovým svazům a radikálně omezil množství posuzovaných záměrů. "Ministr Brabec sebral lidem možnost vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí. Postavil se tak proti čtyřem pětinám občanů naší země, kteří podle průzkumu veřejného mínění podporují, aby místní lidé mohli spolurozhodovat o svém okolí," uvedl už dříve ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Novela také zpřesní ustanovení, podle něhož by vláda mohla ve výjimečném případě vyjmout z procesu EIA stavební záměry, u nichž by veřejný zájem na jeho provedení výrazně převyšoval nad zájmy ochrany životního prostředí. Novela rovněž zavádí povinnost vyhodnotit ve zjišťovacím řízení i jednotlivé varianty projektů, pokud byly předloženy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články