Žďár n. S. po letech znovu zvažuje stavbu obecních bytů

Vložil
ČTK
31.08.2017 11:45
Žďár nad Sázavou



Žďár nad Sázavou - Radnice ve Žďáru nad Sázavou zvažuje stavbu domu s 36 byty, které by neprodávala, ale pouze pronajímala. Takzvané bytovky město nestavělo více než deset let a starší rozsáhlý bytový fond dříve z větší části zprivatizovalo. Ke stavbě nového domu by radnice přistoupila v případě, že by na něj získala dotaci, řekl dnes novinářům místostarosta Josef Klement (KDU-ČSL).


"Město má obecních bytů nedostatek,"
uvedl. Mezi zhruba 600 bytovými jednotkami v městském majetku jsou zahrnuty i domy s pečovatelskou službou. Pronajímané byty jsou pouze jednopokojové, i tak je o ně velký zájem. Nově plánované byty by měly být o něco větší, s rozlohou mezi 50 až 60 metry čtverečními, vhodné by mohly být kupříkladu jako startovací bydlení pro mladé rodiny.

Pro nový bytový dům má město pozemek v ulici Sázavská na rozrůstajícím se sídlišti Klafar. Podle prvních odhadů by stavba stála 55 milionů korun. Kromě 24 běžných nájemních bytů by měl dům mít 12 bytů pro lidi či rodiny, kteří se dostali do složité životní situace. "Jako je rozvod, úmrtí nebo nemoc," přiblížil místostarosta. V těchto bytech by nájemníci dostávali smlouvy nejvýše na dva roky.

Radnice předpokládá, že o podporu na těchto 12 bytů bude možné příští rok žádat v programu IROP. Část peněz na úhradu zbývajících nákladů by město mohlo získat třeba formou předplacených nájmů; v přízemí domu by také mohly být pronajímány komerční prostory.

O stavbu dalších bytů by se ve městě měli postarat individuální stavebníci a developeři. V lokalitě Klafar teď město nabízí parcely pro 26 řadových a čtyři bytové domy. Parcely ve městě dříve chyběly a lidé je kupovali v okolních obcích. Podle statistiky ztratil Žďár nad Sázavou za minulých deset let přes 2600 obyvatel, teď tam žije 21.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články