Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou vilu ve Znojmě

Vložil
ČTK
28.08.2017 18:05
Znojmo

Znojmo - Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou bývalou vilu znojemského židovského továrníka Fritze Weinbergera. Jedním z důvodů je fakt, že je dílem významného rakouského architekta meziválečného období Armanda Weisera, vyplývá z rozhodnutí ministerstva.


Rodina Weinbergerů měla ve Znojmě továrnu na zpracování kůží, kterou založila v roce 1882 a rodina ji provozovala až do nacistické okupace. Podnik patřil k největším ve městě, a proto si Weinbergerovi mohli dovolit i tři honosné vily, které si nechali postavit významnými architekty.

Kulturní památkou se nyní stala vila na pozemku, který rodina koupila v roce 1927, a dům postavila podle plánů vídeňského architekta Armanda Weisera, který patřil k hlavním protagonistům rakouské moderní architektury.

"Výjimečnost a unikátnost objektu spočívá v jeho elegantním architektonickém řešení puristického uličního průčelí s ojedinělými předsazenými okny a subtilním balkonem. Celkový architektonický výraz fasády charakterizuje právě elegantní symetrie, ušlechtilé provedení a osobitý styl spojující principy moderní architektury s nadčasovými romantizujícícmi tendencemi," uvedl Aleš Homola z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Podle něj se nikde jinde ve Znojmě ani v širším regionu s tak výjimečnou a architektonicky působivou stavbou moderny nelze setkat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články