Velké opravy na Zelené hoře začnou až zjara, přípravy se protáhly

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
10.08.2017 15:55
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Opravy fasády a oken poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na žďárské Zelené hoře začnou příští rok zjara. Farnost, jíž tato památka zapsaná v seznamu UNESCO patří, původně chtěla práce zahájit letos v létě, ale jejich přípravy se protáhly. ČTK to dnes řekla kastelánka Lenka Houbová. Nyní pracovníci v kostele provádí menší úpravy, jako je doplnění osvětlení.


Na obnovu kostela za více než 40 milionů korun má farnost slíbenou evropskou dotaci. Oprava fasády kostela bude patřit mezi první práce. Podle kastelánky jsou v projektu termíny nastaveny tak, že by v něm posunutí termínu nemělo způsobit potíže. "Na jaře, až počasí dovolí, se hned začne," uvedla.

Obnova kostela vysvěceného v roce 1722 by měla trvat čtyři roky, týkat se bude i interiéru. Památka se pak více přiblíží původnímu vzhledu, který jí vtiskl architekt Jan Blažej Santini - Aichel. V závěru prací se odborníci zaměří na přeměnu plochy bývalého hřbitova mezi kostelem a ambitem v poutní louku. Římskokatolická farnost, jež Zelenou horu spravuje od roku 2014, získala na opravy kostela dotaci v evropském programu IROP.

V loňské turistické sezoně si poutní areál prohlédlo více než 36.000 lidí, letošní návštěvnost je zatím srovnatelná, uvedla Houbová. Turisté mají zájem také o nedaleký barokní hřbitov, který byl rovněž postaven podle Santiniho projektu. Hřbitov je mimořádně zpřístupněn od července. O víkendech se tam za den podle kastelánky vystřídá přibližně 200 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články