Podobu stanic železniční trati na ruzyňské letiště určí soutěž

Vložil
ČTK
31.07.2017 20:25
Praha

Praha - Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) vypíše architektonickou soutěž na podobu nových stanic, které vzniknou při modernizaci železniční trati z Prahy do Kladna s odbočkou na ruzyňské letiště. ČTK to dnes řekla mluvčí organizace Kateřina Šubová. Zadání soutěže by mělo být hotové do konce roku.

Architekti se budou moci do soutěže se svými návrhy přihlásit pravděpodobně v příštím roce. "Soutěž se v současné době připravuje. Čas na přípravu předpokládáme do konce roku, a to i s ohledem na to, že se jedná o proces, s nímž nemá SŽDC velké zkušenosti," uvedla Šubová a doplnila, že samotné trvání soutěže odhadují na tři čtvrtě roku. "Předpokládáme, že jasnější podoba zadání bude známá někdy ke konci listopadu," dodala mluvčí s tím, že v tuto chvíli nebude podrobnosti soutěže blíže komentovat.

Na území Prahy má v návaznosti na stavbu přibýt několik nových stanic a zastávek, další projdou výraznou proměnou. Nově má vlak stavět u Výstaviště, v rámci odbočky na letiště vzniknou stanice Praha-Liboc, Praha-Dlouhá Míle a Praha-Letiště Václava Havla. Stanice na Veleslavíně bude zahloubena a zastávka Praha-Ruzyně se přesune.

Důvodem vyhlášení soutěže je podle Šubové snaha o co nejkvalitnější návrh stanic a zastávek a také požadavky města a městských částí. Podoba stanic veřejné dopravy se v poslední době stala v Praze tématem v souvislosti s připravovanou trasou metra D. Část odborníků kritizovala vedení města za navrženou podobu nových zastávek z dílny firmy Metroprojekt a požadovala vypsání otevřené soutěže. Vznikla i petice, kterou podepsaly tisíce lidí. Město nakonec schválilo vypsání soutěže pro stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru, u stanic v úseku Pankrác-Písnice to podle vedení magistrátu nešlo, protože Praha už v té době měla zažádáno o stavební povolení.

O modernizaci trati do Kladna a vybudování železničního spojení na letiště v Ruzyni se mluví od 90. let. Kromě modernizace trati z Masarykova nádraží se dříve uvažovalo i o možnosti vést vlaky z letiště přes takzvaný Pražský Semmering, tedy železnicí mezi Smíchovem a Řepy. Nakonec se bude za odhadovanou cenu 31 miliard korun stavět varianta, která kromě napojení letiště řeší i lepší dopravní obslužnost Kladenska. Záměr počítá s vybudováním dvou jednokolejových tunelů pod Střešovicemi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články