Kraj, památkáři a obce chystají dohodu o obnově Betlému u Kuksu

Vložil
ČTK
12.07.2017 07:40
Hradec Králové



Hradec Králové - Památkáři, hradecký kraj a obce chtějí hledat možnosti, jak zachránit unikátní Braunův Betlém v Novém lese u Kuksu na Trutnovsku. Vyplývá to z připravovaného memoranda, jehož znění dnes schválili radní hradeckého kraje. Sochy a reliéfy, které do pískovcových skal vytesal v 18. století sochař Matyáš Bernard Braun, poškodili vandalové a povětrnostní vlivy.


Memorandum by měli podepsat zástupci Národního památkového ústavu, Královéhradeckého kraje, Dvora Králové nad Labem, obcí a společnosti Revitalizace Kuks. Termín podpisu zatím nebyl stanoven. "Cílem memoranda je nastavení a koordinace spolupráce při zachování unikátního souboru Braunova Betléma. Je nutné vytvořit optimální podmínky pro zabránění další degradace tohoto souboru," řekl dnes ČTK krajský radní Pavel Hečko (ČSSD).

Betlém, který je ve vlastnictví památkářů, leží v blízkosti areálu Hospitalu Kuks, který byl nedávno opraven a v současné době láká mnoho turistů. "S ohledem na množství turistů je potřeba i v okolí Betlému vytvořit dostatečné zázemí a například informační systém," řekl Hečko.

Braunův Betlém byl v roce 2001 zařazený mezi Národní kulturní památky, o jeho obnově se hovoří již několik let. V posledních letech pracovali v areálu restaurátoři z pardubické univerzity, kteří vyčistili od mechu a nečistot například hlavní reliéf.

Krajská společnost Revitalizace Kuks plánuje projekt za 30 milionů korun, který počítá se vznikem informačního centra nebo vybudováním nového prohlídkového okruhu. Podle původních plánů by první práce mohly začít v roce 2018 a trvat by měly dva roky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články