Fakultní nemocnice Brno opraví za půl miliardy psychiatrii

Vložil
ČTK
04.07.2017 12:45
Brno

Brno - Fakultní nemocnice Brno plánuje rekonstrukci psychiatrické kliniky za půl miliardy korun. Budova je ve velmi špatném technickém stavu, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj by se mohlo začít stavět v příštím roce, práce potrvají 28 měsíců. Náklady na projekt pokryjí Evropská unie a ministerstvo zdravotnictví.


Práce zahrnují celkovou rekonstrukci budovy a přístavbu dvou částí objektu. "Rekonstrukce bude za provozu kliniky celkem ve třech etapách. Základní myšlenkou návrhu bylo ponechat v co největší míře stávající pavilon G tak, jak byl původně navržen, a rozšířit ho o dvojici nízkopodlažních hmot vytvářejících uzavřená atria," řekl Žára.

Podle něj se tím plně zachová využití současného objektu. "Po rekonstrukci bude i nadále vyhovovat pro daný provoz a současně se vytvoří nové kapacity pro zkvalitnění péče," uvedl Žára. V návrhu se promítá i řešení dočasného umístění vybraných provozů i požadavky na energetickou úspornost staveb. Dalším požadavkem je umístění lůžkových jednotek s přímou vazbou na park, který je součástí investice.

První podlaží budovy je podle Žáry téměř v havarijním stavu, je nedostatečná hydroizolace spodní části stavby. Okna jsou původní, netěsní a mnohé nejdou otevírat. Vysoké jsou provozní a energetické nároky. "Téměř havarijní jsou i vnitřní rozvody, jako voda, kanalizace a nedostatečně dimenzované rozvody elektřiny," uvedl Žára. Kvalita prostředí má podle něj přitom přímý vliv na úspěšnost léčby.

Z celkových nákladů by 95 procent měla pokrýt Evropská unie a zbylých pět procent ministerstvo zdravotnictví. Klinika má ročně asi 1300 hospitalizovaných případů. Nejčastější diagnózy jsou podle Žáry deprese, schizofrenie, stresové a zátěžové situace, ale i poruchy příjmu potravy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články