V parčíku ve Frýdlantské se zrodila Letní scéna+

výsledky týdenního workshopu s MAK!

Zdroj
Jiří Žid, FUA TUL
Vložil
Tisková zpráva
26.06.2017 17:20
Adam Wlazel
Kateřina Vídenová
Mobilní architektonická kancelář MAK!

Minulý týden proběhl v parčíku ve Frýdlantské ulici naproti Kinu Varšava týdenní workshop s názvem LETNÍ SCÉNA+ Na liberecké poměry se po týdnu usilovné práce zrodila neobvyklá věc!

Studenti liberecké architektury společně s libereckou veřejností vytvořili v léta zanedbaném městském parčíku reálný mobiliář, který je možné denně používat od každodenního hraní dětí, četbu knih, přes promítání filmů, hraní na kytaru až po vše možné, a to za příjemné atmosféry, kterou místu dodávají květináče plné kytek.

Samotné práci předcházela práce akademická, v ateliéru prvního ročníku pod vedením Vladimíra Baldy a Jiřího Žida na Fakultě umění a architektury TUL. Studenti nejprve ve skupinkách vytvářeli své návrhy, které před zahájením workshopu prezentovali odborné komisi na místě samotném. Následoval začátek workshopu, kdy nejprve museli parčík uklidit od nepořádku na př. injekčních stříkaček a společně s libereckou veřejností se dohodnout, co se vlastně bude realizovat.

Týden se pracovalo, v sobotu byl park slavnostně otevřen, a nyní je přístupný veřejnosti. Už během práce se o večerech promítaly filmy, hrály kapely.
Co se změnilo, co přibylo? Park není zanesený, vrátka jsou otevřena. Dnes již cenný plot v Bruselském stylu byl znovu natřen, aby lákal vstoupit dovnitř. Uvnitř parku vzniklo ze dřeva neobvyklé pódium, na kterém jsou lehátka s výhledem do koruny stromu a květináče. V zadní části parku je umístěna komunitní knihovnička. V parku jsou dále dva nepojmenovatelné útvary tvaru prostorového trojúhelníku, které se velmi zalíbily dětem.

Vzniklé prvky jsou dočasné, mají iniciovat další skutečnou a trvalou rekonstrukci parku.
Akce proběhla v rámci Česko-Německého kulturního jara, které ji také finančně podpořilo. Organizátor akce byl architektonický ateliér MAK! Partnery byly spolek Zachraňme kino Varšava, Knihkupectví a antikvariát FRYČ, RH Faktor a další.

Ing. arch. Jiří Žid
za Fakultu umění a architektury TUL
0 komentářů
přidat komentář

Související články